ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες για την Ελλάδα από την Standard & Poor's

Αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες για την Ελλάδα από την Standard & Poor's

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες από CCC+ σε B- με σταθερές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s θεωρώντας πως η Ελλάδα σε γενικές γραμμές συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Η S&P περιμένει πως θα επιτευχθεί συμβιβασμός για το ασφαλιστικό που θα ισορροπεί την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα ενοποιεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε έναν ενιαίο φορέα, με τους πιστωτές και το ΔΝΤ να εστιάζουν στις περικοπές δαπανών για την κάλυψη του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού ελλείμματος, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στο 9% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία που εκκρεμεί για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, θα αυξήσει το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της γενικής κυβέρνησης επισημαίνει η S&P. Μάλιστα στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική οικονομία «αποδείχτηκε ανθεκτικότερη από ότι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τον οίκο η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνέβαλε στη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενώ μείωσε σημαντικά το ρίσκο να μετακυληθούν στον κρατικό ισολογισμό πρόσθετες ζημιές από τις τράπεζες.

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως δεδομένης της βαριάς ατζέντας μεταρρυθμίσεων και της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, οι πιθανότητες υλοποίησης μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων όπως οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι μικρές. Ωστόσο, η βασική εκτίμηση του οίκου παραμένει ότι, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί εν πολλοίς με τους όρους του προγράμματος.

Κατά τον οίκο η απουσία ουσιαστικής εμπροσθοβαρούς μείωσης του καθαρού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθιστά τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές στα τέλη του τρίτου προγράμματος με μακρές λήξεις και χαμηλά επιτόκια μικρή.

Το σταθερό outlook (προοπτικές) σύμφωνα με τον οίκο αντανακλά την εκτίμησή του ότι τα ρίσκα το επόμενο 12μηνο είναι ισορροπημένα.

«Θα εξετάσουμε αναβάθμιση αν δούμε ισχυρότερη ανάκαμψη και μετρήσιμη πρόοδο στην μείωση των ακόμα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράλληλα με την άρση των capital controls τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών. Αυτό θα είναι ισχυρή ένδειξη ανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σήμα ανάπτυξης», σημειώνει ο οίκος.

Ακόμη, αναφέρει πως εξετάσει επίσης αναβάθμιση αν προκύψει μη αναμενόμενη μείωση του χρέους της χώρας που θα αντιστοιχεί σε 187,4% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016 (εξαιρουμένων εγγυήσεων πέραν της γενικής κυβέρνησης).

Από την άλλη πλευρά αναφέρει πως υποβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. «Δυσκολίες εφαρμογής θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε γενική πτώχευση επί του κρατικού χρέους», τονίζει ο οίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ