ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι καταναλωτές στις τράπεζες το α' εξάμηνο του 2019

Προμήθειες 700 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι καταναλωτές στις τράπεζες το α' εξάμηνο του 2019
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν στις τράπεζες οι Έλληνες καταναλωτές για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις αυτές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει φρένο σ’ αυτές τις πρακτικές των τραπεζών. Έτσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων (Π. Μυλωνάς, Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας και Β. Ψάλτης), τους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που είχαν ήδη επιβάλλει σε σειρά υπηρεσιών.

Οι αυξήσεις αυτές, τις οποίες οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στην τιμολογιακή τους πολιτική, είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Είναι ενδεικτικό ότι το κονδύλι «έσοδα από προμήθειες» που εμφανίζεται σε αυτά, κατέγραψε αύξηση η οποία αγγίζει το 5%.

Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους τραπεζίτες ότι οι αυξήσεις αυτές δεν δικαιολογούνται, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Ο ίδιος τους ζήτησε να επιστρέψουν στο προηγούμενο πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ