ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ από την Κομισιόν

Ανάσα ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ από την Κομισιόν

Χρηματοδοτικές ανάσες μέσω κοινοτικών κονδυλίων δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ανασχεθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, αλλά και οι έκτακτες συνθήκες που σχετίζονται με τη μεταναστευτική κρίση.

Στη σημερινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η βούληση της Κομισιόν να διαθέσει επιπλέον κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ έως το τέλος Οκτωβρίου 2015.

Στη βάση αυτή η κ. Κρέτσου και ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσαν τη δυνατότητα εκταμίευσης 824 εκατ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και υπολειπόμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το 91% στο 100%, για όλα τα έργα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέσω της διευθέτησης αυτής θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση πόρων 2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 εξετάζεται ΕΕ και Ελλάδα δρομολογούν το διπλασιασμό της προκαταβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 7% στο 14%. Επιπλέον έχουν συνομολογήσει την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να καταβάλει η ΕΕ το 5% της ελληνικής συμμετοχής στα σχετικά προγράμματα.
Σημειώνεται πως για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, για να πειστούν οι υπόλοιπες χώρες να εγκρίνουν τα μέτρα. Ειδικά δε η Γερμανία είχε διατυπώσει επανειλημμένα ενστάσεις.

«Για την κυβέρνησή μας, τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλός για την άμβλυνση των ανισοτήτων, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Γι' αυτό, τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην σπαταληθούν και να μην αποδυναμωθεί η αναπτυξιακή ροπή τους» επισήμανε ο πρωθυπουργός στην Επίτροπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015 όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι κατευθύνθηκαν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στην συνάντηση των κ. κ. Κρέτσου και. Τσίπρα τονίστηκε η αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σημειώνεται πως στην χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη η κ. Κρέτσου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων και επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στον τομέα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ