ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
ΙΝΤΙΜΕ

Αύξηση της δυναμικότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και μια σειρά νέων επενδύσεων άνω των 500 εκατ. ευρώ για τις υποδομές του, προβλέπει το master plan του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μεταξύ άλλων δρομολογείται η επέκταση του βόρειου τμήματος του υφιστάμενου τερματικού σταθμού (terminal) του αεροδρομίου, με στόχο μέσα στην ερχόμενη τετραετία η ετήσια δυναμικότητα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» να αυξηθεί σε περίπου 33 εκατομμύρια επιβάτες, από 26 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Η επέκταση του υπάρχοντος terminal, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας του ΔΑΑ από τον Μάρτιο του 2001, δηλαδή από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αεροδρομίου της Αθήνας.

Το έργο για την αύξηση της χωρητικότητας του κεντρικού αεροσταθμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και αφορούσε την επέκταση της νότιας πλευράς του – κατά περίπου 16.000 τ.μ. – το οποίο κόστισε περίπου 18 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Σύμφωνα με Τα Νέα, οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου της επέκτασης του terminal αφορούν την κατασκευή νέων θυρών επιβατών (gates) που θα συνδέονται με το υφιστάμενο κτίριο με υπόγεια «γέφυρα», καθώς και τη δημιουργία νέων χώρων εμπορικών χρήσεων (συνολικής επιφάνειας άνω των 20.000 τ.μ.).

Πέραν της επέκτασης του κεντρικού αεροσταθμού, o ΔΑΑ έχει υποβάλει στην ΥΠΑ μελέτες και για την επέκταση της βόρειας πλευράς της πίστας του αεροδρομίου, όπως και για τη διεύρυνση του βοηθητικού αεροσταθμού. Επίσης, το ίδιο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή νέου χώρου αναμονής των ταξί στη βορειοδυτική πλευρά του εμπορικού πάρκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ