ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή οικονομία: Οι αγορές, οι προβλέψεις και οι «μαύροι κύκνοι»

Ευρωπαϊκή οικονομία: Οι αγορές, οι προβλέψεις και οι «μαύροι κύκνοι»
PIXABAY

Πόσα καύσιμα έχει ακόμα το bull market; Αυτό αναρωτιούνται αναλυτές και οικονομολόγοι, εκτιμώντας πως εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, τα διεθνή χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. Βεβαίως παραμονεύουν πάντα και οι λεγόμενοι «μαύροι κύκνοι», που μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές.

Οι αγορές φαίνεται πως θα αποχαιρετήσουν το 2019 σε επίπεδα-ρεκόρ, με τη Wall Street με τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους πάνω από 27%.

Αναφορικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, καταγράφει κέρδη 24% από τις αρχές του έτους και το 2019 αναμένεται να αποδειχθεί το τρίτο καλύτερο έτος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε διάστημα δύο δεκαετιών, ακολουθώντας τα χνάρια του 1999 και του 2009.

«Το 9 μοιάζει να είναι ο τυχερός αριθμός για τις ευρωπαϊκές αγορές», έγραψε το Bloomberg, προειδοποιώντας ωστόσο πως το ράλι του 2019 για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δεν αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020.

Οι διεθνείς οίκοι στην πλειοψηφία τους προβλέπουν πως είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η άνοδος στα χρηματιστήρια, ωστόσο για την Ευρώπη διατυπώνονται επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη.

Οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management προειδοποιούν πως η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ μοιάζει να πατάει σε πιο στέρεες βάσεις από ότι η αντίστοιχη στην Ευρωζώνη.

Το μείζον ζητούμενο όμως για την Ευρωζώνη το 2020 είναι, χωρίς αμφιβολία, η ανάπτυξη, καθώς οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία ολοένα και πληθαίνουν. Οι κίνδυνοι για νέα «βουτιά» της μεταποίησης παραμένουν.

Η υλοποίηση του Brexit συνιστά μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την Ευρωζώνη τη νέα χρονιά, καθώς, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, το οικονομικό κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγάλο.

«Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, το 2020 αναμένεται να είναι ένα πολύπλοκο έτος», εκτιμούν οι αναλυτές της Natixis.

Πάντως η Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές, για τις οποίες εκτιμά ότι θα σημειώσουν ράλι το 2020.

Ο Shoqat Bunglawala, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων του αμερικανικού οίκου στην περιοχή ΕΜΕΑ και Ασίας – Ειρηνικού, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους ενός τρισ. δολαρίων εκτιμά πως η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση και αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους κυκλικούς κλάδους.

Η αγορά διαθέτει περισσότερο αρνητική εικόνα για την Ευρώπη, αναφορικά με την ανάπτυξή της απ’ ότι εμείς, δήλωσε ο διαχειριστής.

Από την πλευρά της, η HSBC εξακολουθεί να δηλώνει την προτίμησή της στις αμερικανικές αγορές και τις αναδυόμενες για τις οποίες συστήνει overweight, ενώ παραμένει underweight για την Ευρώπη.

Ωστόσο η βρετανική τράπεζα επισημαίνει πως η σύσταση overweight για τη Wall Street μπορεί να τεθεί υπό μερική αμφισβήτηση, ανάλογα με τις εξελίξεις εντός του 2020 και την εκλογική διαδικασία που υπάρχει στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου οι προοπτικές για τις μετοχές το 2020 θα εξαρτηθούν από ορισμένες πολιτικές εξελίξεις – κλειδιά:

  • Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
  • Τις εξελίξεις για το Brexit
  • Τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και
  • Τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η HSBC εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει ως ένα βασικό χαρακτηριστικό των διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαρύτητα των συνεπειών για κάθε ένα από τα παραπάνω γεγονότα. Παρά το πολιτικό ρίσκο παραμένει η δυνατότητα περαιτέρω ανόδου των μετοχικών αποτιμήσεων, αν και αυτή η άνοδος θα είναι ήπια.

Υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις των μετοχών μπορεί να λειτουργήσουν ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, η μείωση του κινδύνου για ύφεση αλλά και οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών καταλήγει η βρετανική τράπεζα.

Η Morgan Stanley Wealth Managment δίνει μια δική της λίστα με τους δέκα γεωπολιτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις αγορές το 2020. Ρίσκα που θα κρατήσουν επενδυτές και αναλυτές σε επαγρύπνηση, όπως τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

Ορισμένα από τα σενάρια είναι ήδη οικεία στους επενδυτές στη διάρκεια μιας χρονιάς με αρκετούς παράγοντες πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι δέκα παράγοντες κινδύνου

H Morgan Stanley Wealth Management ξεχωρίζει τους παρακάτω δέκα παράγοντες κινδύνου, από τους περισσότερο έως τους λιγότερο σημαντικούς:

1) Τέλεια «καταιγίδα» ηγεσίας στον κόσμο των Δημοκρατικών
2) Εμφάνιση ανταγωνιστικών εμπορικών μπλοκ
3) Απότομη πολιτική και οικονομική προσγείωση της Κίνας
4) Αβεβαιότητα λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
5) Τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης έρχονται λίγο αργά για να στηρίξουν το ευρώ
6) Λαϊκισμός, ανισότητα και... υπεροχή των μετόχων
7) Οι αγορές προετοιμάζονται για ιαπωνοποίηση
8) Κυβερνοεπιθέσεις και ο κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης
9) Μεγαλύτερη πίεση στο «μπαλόνι» του Ιράν
10) Η γονιδιακή επεξεργασία πηγαίνει στραβά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ