ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο εξομάλυνσης των πλεονασμάτων διαπραγματεύονται κυβέρνηση και θεσμοί

Σχέδιο εξομάλυνσης των πλεονασμάτων διαπραγματεύονται κυβέρνηση και θεσμοί
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση έχουν εκκινήσει και την επομένη εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα και οι επικεφαλής των κλιμακίων. Η κυβέρνηση αναμένεται τόσο κατά την πέμπτη, όσο και κατά την έκτη αξιολόγηση, να ξεδιπλώσει ένα διαπραγματευτικό τρίπτυχο με στόχο την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις από το 2021.

Το πρώτο βήμα συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs.

Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αναθέσει σε Κομισιόν και ESM να εκπονήσουν σχετική μελέτη, ώστε μέρος των συνολικά 3,6 δισ. ευρώ που αναμένονται στην τριετία, αντί να πηγαίνει μόνο στο «μαξιλάρι» για το χρέος (έχει ήδη 32 δισ. ευρώ), να χρηματοδοτεί συμφωνημένες επενδύσεις.

Το δεύτερο συναρτάται με αυτή καθαυτήν τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, απελευθερώνοντας δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ. Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι θετικοί, ο ESM επιφυλακτικός, η Γερμανία τείνει προς το αρνητικό, στην παρούσα τουλάχιστον φάση.

Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης, που σύμφωνα με «Tα Νέα» είναι η πιο εφικτή, αφορά στην καθιέρωση ενός μηχανισμού εξομάλυνσης. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει πως εάν μια χρονιά επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ αντί 3,5%, αυτή η υπέρβαση των 400 εκατ. ευρώ – με τα σημερινά δεδομένα – να μη χάνεται στους λογαριασμούς των υπερπλεονασμάτων, ούτε να τροφοδοτεί κοινωνικά μερίσματα, αλλά να «σβήνει» αντίστοιχα τις απαιτήσεις πλεονασμάτων των επόμενων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ