ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις Σταϊκούρα στους θεσμούς για μείωση πλεονασμάτων και δημοσιονομικό χώρο

Προτάσεις Σταϊκούρα στους θεσμούς για μείωση πλεονασμάτων και δημοσιονομικό χώρο
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά μεγέθη και η φορολογική διοίκηση βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος η βασική συζήτηση με τους θεσμούς αφορά στην μείωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Προς αυτό το σκοπό έχουν ήδη στα χέρια τους την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή της χρήσης των κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs, την καθιέρωση μιας μεταβατικής «γέφυρας» πλεονασμάτων, αλλά και την εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από το στόχο για τα πλεονάσματα.

Κατά τις ίδιες πηγές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, καθώς και το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020.

Το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα καταδειχθεί πριν συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς την Πέμπτη θα περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικές με τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ