ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα

Ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα
AP Photo/Virginia Mayo

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα τέθηκαν στο επίκεντρο της πέμπτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωση των θεσμών τονίζονται τα εξής: «Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου για την πέμπτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης (PPM). Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε με τεχνικές συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα.

Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019 οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις-κλειδιά οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας του ESM.

Η στενή επικοινωνία για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και τις προκλήσεις θα συνεχιστεί σε τακτική βάση. Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο κύκλος επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά.

Επί τάπητος βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.

Όπως ανάφεραν τo Εurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου. Ο δε ορίζοντας στο μέτωπο των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021.

Τέλος, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τόσο το ΥΠΟΙΚ όσο και οι θεσμοί δεν έχουν θέσει το παραμικρό δημοσιονομικό ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ