ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απαντά η Κομισιόν στο CNN Greece για τις δαπάνες του μεταναστευτικού

Τι απαντά η Κομισιόν στο CNN Greece για τις δαπάνες του μεταναστευτικού
ΙΝΤΙΜΕ / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται σε δραστηριότητες σχετικές με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης πιθανότητα θα εξαιρεθεί σύντομα από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε χθες επί δημοσιεύματος του CNN Greece το οποίο ανέφερε πως δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη η συμφωνία της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους, που προέβλεπε πως δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ ετησίως που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Το δημοσίευμα του CNN Greece ανέφερε πως στη βάση της εν λόγω συμφωνίας θα έπρεπε ετησίως να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος -και να μην το επηρεάζουν- δαπάνες συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στην πράξη αυτό δεν ίσχυσε, λόγω των περιορισμών που έθεσαν οι Ευρωπαίοι στις κατηγορίες δαπανών που αναγνωρίζονται ως έξοδα σχετιζόμενα με το μεταναστευτικό.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο CNN Greece απέδωσε τους εν λόγω περιορισμούς στον σχετικά στενό ορισμό των δαπανών που συμφωνήθηκε το 2015 και ξεκαθάρισε πως η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τότε. Ο ίδιο άφησε να εννοηθεί πως κατά τις τεχνικές συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μια νέα συμφωνία για τις δαπάνες για το προσφυγικό που δεν θα υπολογίζονται στο πλεόνασμα.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Πράγματι η παροχή για το μεταναστευτικό έχει μείνει μέχρι στιγμής υποχρησιμοποιημένη.

Οι λόγοι για αυτό εντοπίζονται στον σχετικά στενό ορισμό που συμφωνήθηκε το 2015, ο οποίος αντανακλούσε κυρίως επιχειρησιακές δαπάνες που σχετίζονταν βασικά με τη μετακίνηση των μεταναστών μέσω της Βαλκανικής οδού.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που τότε θεωρήθηκε μεταβατική κατάσταση, η παροχή εξαιρούσε (σ.σ. από τις επιλέξιμες δαπάνες) το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων που ασχολούνται με τη μεταναστευτική κρίση.

Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ό, τι το 2015. Διαθέτουμε αρκετά μεγάλα κέντρα υποδοχής, τα οποία απαιτούν υψηλή φύλαξη, υποδομές, υπηρεσίες υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Μεγάλο μέρος αυτών των υπηρεσιών παρέχεται μέσω δημόσιων υπαλλήλων, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό μισθολογικό κόστος.

Οι τεχνικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να συνεχιστούν τις ερχόμενες εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξουμε σε έναν ορισμό που να αντικατοπτρίζει καλύτερα την σημερινή πραγματικότητα.

Είμαστε επίσης έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για το μεταναστευτικό, η απορρόφηση των οποίων ήταν μέχρι τώρα μάλλον περιορισμένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ