ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέει η κατανάλωση καυσίμων - Σε χαμηλά επίπεδα 20ετίας κατρακυλά το πετρέλαιο

Καταρρέει η κατανάλωση καυσίμων - Σε χαμηλά επίπεδα 20ετίας κατρακυλά το πετρέλαιο
AP Photo/Eric Gay

Τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας και το lockdown στην επιχειρηματική και βιομηχανική δραστηριότητα οδηγούν σε μεγάλη πτώση της τιμής των καυσίμων διεθνώς.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 15 δολάρια, σε επίπεδο που είναι το χαμηλότερο και πάνω από δύο δεκαετίες, καθώς καταγράφεται μεγάλη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) κατρακύλησε κατά 18,7% στα 14,84 δολάρια ανά βαρέλι στις συναλλαγές στην Ασία, ενώ η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε κατά 1,5%, στα 27,64 δολάρια.

Η μεγάλη πτώση της ζήτησης, αλλά και η υποχώρηση των διεθνών τιμών έχουν οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα 15ετίας και τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής αγοράς καυσίμων, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σημειώθηκε μείωση της ζήτησης στη βενζίνη κατά 65% και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 40%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τη δεύτερη εβδομάδα, τα στοιχεία δείχνουν πτώση στις βενζίνες κατά 50% με 60% και στο πετρέλαιο κίνησης έως 50%. Να σημειωθεί πως τον Μάρτιο η ζήτηση στη βενζίνη μειώθηκε κατά 30% και η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης κατά 12%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ