ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ και τον Μάιο

Κορωνοϊός: Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ και τον Μάιο
ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η αγορά θα αρχίσει να βγαίνει σιγά - σιγά από την καραντίνα στις 4 Μαΐου, με τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Προς τα τέλη Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα υπό προϋποθέσεις των εμπορικών κέντρων, των καταστημάτων εστίασης, εστιατορίων και καφέ, ενώ θολό παραμένει ακόμη το τοπίο για τα ξενοδοχεία.

Οι φάσεις με βάση τις οποίες θα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας αναμένεται να είναι αυτές που θα καθορίσουν την περίμετρο των μέτρων οικονομικής προστασίας τα οποία θα επαναληφθούν τον Μάιο, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων, επιχειρηματιών και επαγγελματιών που θα λάβουν ξανά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα καλυφθούν όλοι όσοι συνεχίσουν να πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ το ύψος του επιδόματος που θα καταβληθεί στους πληττόμενους εργαζομένους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι τα 800 ευρώ της οικονομικής αποζημίωσης αντιστοιχούν για διάστημα 45 ημερών, δηλαδή 533 ευρώ τον μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ ως τις 15 Μαΐου.

Όσοι από τους εργαζομένους αυτούς επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου δεν θα δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος.

Αν όμως η επιχείρηση παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή και τον Μάιο ή τα μέτρα προστασίας παραταθούν πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα ανάλογα με τις ημέρες που θα διαρκέσει το lockdown.

Σε κάθε περίπτωση όσοι χρειαστεί να μείνουν ως το τέλος στον ειδικό μηχανισμό της αναστολής εργασίας θα επιδοτηθούν από το κράτος για όλο το χρονικό διάστημα.

Τόσο οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης όσο και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν προαναγγείλει την επανάληψη τον Μάιο του πακέτου των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ είναι πιθανόν κάποια μέτρα να επαναληφθούν και τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό την έκτακτη οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν για δεύτερη φορά τον επόμενο μήνα:

  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα. Μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
  • Επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να έχουν κατεβασμένα ρολά και τον Μάιο και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα των μέτρων οικονομικής στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ