ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kορωνοϊός: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης

Kορωνοϊός: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το «εμβόλιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης
ΙΝΤΙΜΕ

Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων που είχε λάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έως τις 30 Απριλίου αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προκύπτει πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι ο βασικός χρηματοδότης της προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες. 

Η συνολική αξία των μέτρων, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ (10% του ΑΕΠ) και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο, εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και έπειτα. Ενδεικτικά:

Η αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 835 εκατ. ευρώ, ενώ η αναστολή των λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων αναμένεται να κοστίσει 383 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Η αναστολή πληρωμών και δόσεων για ασφαλιστικές εισφορές για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα κοστίσει σχεδόν 325 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Το κόστος της έκπτωσης 25% για την έγκαιρη πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους εκτιμάται σε 68 εκατ. ευρώ. Το κόστος της έκπτωσης 25% από μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται έγκαιρα εκτιμάται στα 38 εκατ. ευρώ.

Οι ειδικές αποζημιώσεις για εργοδότες (με έως και 20 υπαλλήλους), εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και μεμονωμένες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση αναμένεται να κοστίσουν 2,36 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 478 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπαλλήλων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί εκτιμάται σε περίπου 1,36 δισ. ευρώ!

Το μπόνους που καταβλήθηκε σε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε νοσοκομεία, στο Εθνικό Κέντρο Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και στην Πολιτική Προστασία είχε καθαρό κόστος 62 εκατ. ευρώ, ενώ η αποζημίωση για το πασχαλινό επίδομα σε υπαλλήλους με προσωρινή εργασία η σύμβαση των οποίων ανεστάλη ανήλθε σε 187 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους άνεργους, η επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και η επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους, αναμένεται να κοστίσει 232 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας (400 ευρώ) προς 155.000 φυσικά πρόσωπα που κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τον Απρίλιο του 2019, θα διαμορφωθεί σε 65 εκατ. ευρώ.

Σε τομείς του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, θα διανεμηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 150 εκατ. ευρώ. Για την υποστήριξη του ναυτιλιακού τομέα θα δοθούν 15 εκατ. ευρώ σε εταιρείες επιβατηγών πλοίων. Για την υποστήριξη των νοσοκομείων προβλέπεται μείωση του clawback με κόστος 19 εκατ. ευρώ.

Το κόστος της άδειας ειδικού σκοπού των εργαζομένων με παιδιά εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ. Η μη είσπραξη εισφορών για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική παραγγελία εκτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων αναμένεται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας να έχει συνολική αξία 2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 900 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, θα δοθούν εγγυήσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ που θα διασφαλιστούν από κεφάλαια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκδοθούν από την Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, με στόχο μέσω της μόχλευσης οι ελληνικές τράπεζες να χορηγήσουν στις επιχειρήσεις ρευστότητα έως και 7 δισ. ευρώ.

Τέλος, οι τόκοι δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα καλυφθούν από κεφάλαια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα κοστίσουν 800 εκατ. ευρώ για τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ