ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλαγές στην πληρωμή φόρου

Φορολογικό: Αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, αλλαγές στην πληρωμή φόρου

Αλλάζει το φορολογικό περιβάλλον καθώς από φέτος, σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης ενώ θα πρέπει κάθε μήνα να τρέχουν στην Εφορία...για τη δόση

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπραγματεύεται με τα στελέχη των δανειστών τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής των φόρων που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων, ώστε τα φορολογικά βάρη να εξοφλούνται σε περισσότερες δόσεις και να μη συσσωρεύονται απληρωτοι φόροι και νέα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προς συζήτηση βρίσκονται δύο προτάσεις:

Η πρώτη πρόταση προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο και την εξόφληση του νέου φόρου ακινήτων σε έξι δόσεις από το Σεπτέμβριο 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει πως ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τόσο για το φόρο εισοδήματος θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Εάν το Taxis ανοίξει εντός του Μαρτίου και τότε εκκαθαριστεί και η δήλωση τότε η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο και συνολικά ο φόρος θα αποπληρωθεί σε 9 δόσεις.

Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης

Μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης θα κληθεί να πληρώσει φέτος η πλειοψηφία των φορολογουμένων.

Με το νέο τρόπο καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα επιβληθεί σε ετήσια συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με όσους έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό άνω των 30.000 ευρώ να επιβαρύνονται περισσότερο.

Η αύξηση των συντελεστών σε εισοδήματα άνω των 30.000 ξεκινά από 42.8% και φτάνει μέχρι και 185,75% για τα μεγαλύτερα έσοδα.

Αναλυτικά, οι συντελεστές βάσει την οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχουν ως εξής:

0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.

1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

ektaktiEisfora

Πώς υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

Για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης θα λαμβάνεται το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογουμένου. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψιν τα τεκμήρια διαβίωσης (οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) και όχι οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης μετατρέπουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε υψηλότερο επίπεδο του δηλωθέντος η ειδική εισφορά θα υπολογιστεί με βάση το υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα.

Επιπλέον, σε περίπτωση που τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος εισοδήματος και ο φορολογούμενος είναι συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών, το τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν υπολογίζεται με μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων.

Ποιοι εξαιρούνται

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ.

Η αποζημίωση λόγω λύσης εργασιακής σχέσης.

Τα εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών.

Οι αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. για τις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου περί Προνομίων και Ασυλιών της Ε.Ε.

Όσα επιδόματα και βοηθήματα δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, αλλά δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται δηλαδή χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας και δεν αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων.

Οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Πως χτίζεται το αφορολόγητο

Για να κτίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ για το 2016, θα πρέπει να κάνουν αγορές ύψους 9.550 ευρώ αποκλειστικά μέσω καρτών ή τραπεζών. Μέχρι να έρθει η σχετική ρύθμιση, όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν από τις συναλλαγές τους. Αφού κατατεθεί η νέα ρύθμιση το αφορολόγητο θα συνδέεται αποκλειστικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Όπως έχει ήδη διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, όλες οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Έτσι:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά τους για να μην πληρώσουν φόρο.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να δαπανούν με κάρτες ή μέσω τραπεζών 9.550 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, μέχρι στιγμής, εάν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί τις αγορές αυτές μέσω μίας και μοναδικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ενός τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο θα δηλώνει στο Taxis ή θα έχει το δικαίωμα δήλωσης και περισσότερων.

Σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν το αφορολόγητο.

Διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ηλικιωμένους φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών για τους οποίους, όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλεξιάδης, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις: «Η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».

Διαβάστε επίσης

Τρύφων Αλεξιάδης: Το αφορολόγητο θα συνδέεται με τη χρήση κάρτας

Διαψεύδει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης την επιβολή φόρου σε tablet και smartphones

Αλεξιάδης: Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση των τελών κυκλοφορίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ