ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο εφέτος

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο εφέτος
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν τον φετινό λογαριασμό της εφορίας να «ξεφουσκώνει».

Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 24% από 28% που φορολογήθηκαν πέρυσι ενώ το όφελος αυξάνεται με το ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα και ολόκληρο τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου θα μπορούν να αφαιρέσουν από τον φόρο εισοδήματος το 25% του ΦΠΑ που κατέβαλαν ενώ λιγότερο φόρο από αυτόν που προκύπτει με το εκκαθαριστικό τους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα κατά 40% μισθώματα.

Στους κερδισμένους των φετινών φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω, οι νέοι επαγγελματίες, οι φιλοξενούμενοι καθώς και οι επαγγελματίες αγρότες.

Το τοπίο για όσους δεν έχουν ακόμη υποβάλει φορολογική δήλωση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι: Το 25% του ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να το συμψηφίσουν με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση. Επίσης όσοι έχουν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία με βάση τα σενάρια που εξετάζονται μπορεί να φθάσει το 50%.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα έχουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογική τους δήλωσης να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με τον φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού.
  • Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη το 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% αλλά και της μείωσης της προκαταβολής φόρου που σχεδιάζεται. Στην περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει μείωση τζίρου φέτος η προκαταβολή φόρου για το 2021 θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ εάν ο συντελεστής μειωθεί στο 50%. Ετσι, η μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φθάσει το 34% λόγω του μειωμένου συντελεστή και μειωμένης προκαταβολής φόρου.
  • Νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα: Το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50%.
  • Νέοι επαγγελματίες: Οσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι φορολογούμενοι κερδίζουν φόρο τουλάχιστον 650 ευρώ. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκι: Δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
  • Έμποροι 62 ετών: Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπόρου που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1957. Το μέτρο ισχύει για επιτηδευματίες που απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
  • Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Το μέτρο ισχύει για όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1954.
  • Επαγγελματίες αγρότες: Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ εφόσον το 2019 πραγματοποίησαν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Φιλοξενούμενοι: Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ