ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Airbnb επιστρέφει δυναμικά στην μετά κορωνοϊό εποχή

Το Airbnb επιστρέφει δυναμικά στην μετά κορωνοϊό εποχή
Pixabay

Τα καλοκαιρινά ταξίδια ξεκινούν και πάλι. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κρατήσεις στο Airbnb, με τη δημοφιλή πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων να ανακοινώνει ότι εμφανίζεται αύξηση κρατήσεων από πελάτες που πέρασαν τους τελευταίους μήνες κλεισμένοι μέσα στο σπίτι τους λόγω κορωνοϊού.

Το Airbnb αποκάλυψε πως οι κρατήσεις εντός των ΗΠΑ είχε παραπάνω κρατήσεις μεταξύ της 17ης Μάιου και 23ης Ιουνίου, ημερομηνίες στις οποίες συγκαταλέγεται και η εθνική εορτή της 25ης Μαΐου (Αμερικανική Ημέρα Μνήμης, Memorial Day), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Αυτό σηματοδοτεί ότι οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν, έστω και εντός των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Airbnb, Μπριάν Τσέσκι, φαίνεται πως παρατήρησε μια συγκεκριμένη τάση: οι ταξιδιώτες προτιμούν προορισμούς τους οποίους μπορούν να επισκεφτούν οδικώς, σε απόσταση 320χλμ από τον τόπο κατοικίας τους.

Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Τσέσκι δήλωσε ότι οι πελάτες κάνουν κρατήσεις για μια εβδομάδα ή περισσότερο τώρα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα και μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

«Η δουλειά από το σπίτι μετατρέπεται σε δουλειά από οποιαδήποτε σπίτι» είπε ο Τσέσκι.

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Airbnb παρατήρησε αύξηση σε εσωτερικές κρατήσεις σε Πορτογαλία, Γερμάνια και Νότια Κορέα.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της εταιρείας αναμένεται να είναι σχεδόν ο μισός φέτος, η εταιρεία ενδεχομένως να εισαχθεί στο χρηματιστήριο -κάτι που περιμένουν αρκετοί με ανυπομονησία.

«Δεν αποκλείουμε την περίπτωση να εισαχθούμε στο χρηματιστήριο φέτος αλλά ούτε και δεσμευόμαστε (σ.σ. ότι θα το κάνουμε)» είπε ο Τσέσκι.

Το Airbnb, καθώς και ταξιδιωτικές εταιρείες, πέρασαν δύσκολους μήνες.

Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έκανε περικοπές στο ένα τέταρτο των εργαζομένων της το Μάιο και εστίασε την ενέργειά της στις ενοικιάσεις και τη δημιουργία νέων εμπειριών για τους πελάτες της.

Η πανδημία του κορωνοϊού κλυδώνισε και κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Μάλιστα, ορισμένοι οικοδεσπότες έφτασαν σε σημείο να πουλήσουν τα σπίτια τους λόγω της ραγδαίας μείωσης των κρατήσεων.

Επιπλέον, ο Τσέσκι σημείωσε ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν να μετακινούνται οδικώς στην ασφάλεια του ιδιωτικού τους αυτοκινήτου και όχι με αεροπλάνο.

Η αεροπορική βιομηχανία, όμως, υποστηρίζει το αντίθετο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η American Airlines (AAL) δήλωσε πως χρειάστηκε να αυξήσει το πρόγραμμα των πτήσεων διότι παρατήρησε μεγάλη ζήτηση για προορισμούς όπως η Φλόριντα και ορεινά μέρη στα Δυτικά.

Παράλληλα, η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 50%.

Επίσης η United Airlines (UAL), αποκαθιστά κάποια δρομολόγια προς διεθνείς προορισμούς.

Airbnb is making a huge comeback, Jordan Valinsky

ΔΗΜΟΦΙΛΗ