ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s ελπίζει η κυβέρνηση

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s ελπίζει η κυβέρνηση

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s σε συνέχεια της αναβάθμισης της χώρας κατά δύο βαθμίδες από «CCC+» σε «B-» με σταθερές προοπτικές από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s προσδοκά η κυβέρνηση.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε την παρελθούσα Παρασκευή στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα αναβάθμισε σε «Ca», από «C» προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση χρέους της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς.

Η Moody’s θα ανακοινώσει σήμερα την αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Σήμερα δίνει βαθμίδα «Caa3» με σταθερές προοπτικές για το ελληνικό αξιόχρεο και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει είτε αναβάθμιση στη βαθμίδα «Β3», είτε κατ’ ελάχιστο αναθεώρηση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Το γεγονός ότι η ύφεση το 2015 ήταν 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,4%που ανέμενε ο οίκος αξιολόγησης αποτελεί ένα στοιχείο που βοηθά την αναθεώρηση, δεδομένου ότι δείχνει πως η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο εύθραυστη όσο ανέμενε η Moody’s.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της αξιολόγησης δεν είναι υποστηρικτική, καθώς οι επισημάνσεις που είχε κάνει το Σεπτέμβριο του 2015 ο οίκος για τη διατήρηση του πολιτικού ρίσκου και των προβλημάτων ρευστότητας στην Ελλάδα παραμένουν λειτουργώντας ανασταλτικά στην απόφαση για αναβάθμιση.

Ο οίκος έχει μέσω στελεχών του αποσαφηνίσει πως πιθανή θετική αξιολόγηση του πρώτου ελέγχου του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα αποτελούσε έναυσμα για την εξέταση της αναβάθμισης της χώρας.

Η Moody’s αναγνωρίζει τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, θεωρεί πως οι τράπεζες –παρά την ανακεφαλαιοποίηση– δεν έχουν ακόμη τις δυνάμεις να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια οικονομία.

Τέλος, η Moody’s έχει επανειλημμένα επισημάνει πως τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους αποτελούν σημαντική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, ειδικά δε υπό το πρίσμα ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν δείχνει σημεία σημαντικής αποκλιμάκωσης μέχρι το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ