ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς το σύμφωνο συμβίωσης καθυστέρησε το άνοιγμα του taxis

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς το σύμφωνο συμβίωσης καθυστέρησε το άνοιγμα του taxis

Στην επίλυση του τρόπου φορολογικής εξομοίωσης των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τους εγγάμους συζύγους και τα ετερόφυλα ζευγάρια κατέληξε το υπουργείο Οικονομικών. Το σχετικό ζήτημα είχε δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και είναι ένας εκ των λόγων που έχει καθυστερήσει και η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών παραμετροποίησε πριν ένα μήνα το έντυπο Ε1 για την εφετινή φορολογική δήλωση και το αναθεώρησε στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.

Πλέον η δεξιά στήλη του Ε1 όπου η έγγαμη σύζυγος δηλώνει τα εισοδήματά της και τα λοιπά πληροφοριακά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, συμπληρώνεται αντίστοιχα από κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και από τον ένα εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι.

Ωστόσο, καθώς το Κράτος δεν μπορεί στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών να προσδιορίσει το ποιος θα είναι υπόχρεος υποβολής της δήλωσης ως ο «Σύζυγος» και ποιος είναι «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης», γεννήθηκε ζήτημα νομικού χειρισμού της όλης υπόθεσης, ώστε να μην υπάρξει κάποια ατυχής παρέμβαση που θα προσκρούει στο Σύνταγμα και στον Αστικό Κώδικα.

Τελικά αποφασίσθηκε η ιδιότητα του «Συζύγου» να δηλώνεται στην εφορία από όποιο εκ των δύο ομόφυλων συμβίων το επιθυμεί. Αυτό θα προβλέπει και σχετική νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαρτίου. Ακόμη, πάντως δεν έχει προσδιοριστεί το εάν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στο μητρώο της εφορίας ή η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Οι λοιπές καθυστερήσεις

Πέραν του σχετικού ζητήματος, η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων καθυστερεί διότι οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη το «πράσινο φως» στις κυβερνητικές προτάσεις για μηναία εξόφληση του φόρου εισοδήματος, αλλά και την εξαίρεση συγκεκριμένων φορολογουμένων από την τεκμαρτή φορολόγηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προτείνει όποιος έχει πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 φορολογείται να απαλλάσσεται από τον φόρο, κάτι που οι θεσμοί ακομη εξετάζουν.

Στο ζήτημα της εξόφλησης των δόσεων της φορολογίας εισοδήματος, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντικατασταθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με νέες που θα προβλέπουν ότι ο φόρος θα εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και θα περιορισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ