ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του ELA λόγω βελτίωσης της ρευστότητας

Μείωση του ELA λόγω βελτίωσης της ρευστότητας
Το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα 87,9 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες έως τις 22 Οκτωβρίου, από 88,9 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι χθες.

Όπως αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από αίτημά της στις 6 Οκτωβρίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 87,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται πως στα μέσα Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες την προαιρετική δημοσιοποίηση στοιχείων για τον ELA, παρέχοντας τους το δικαίωμα να αποφασίζουν αν θα δημοσιοποιούν στοιχεία ή θα κρατούν τις πληροφορίες αυτές ως εμπιστευτικές.

Παράγοντες της αγοράς έχουν επικροτήσει τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημοσιοποιεί απρόσκοπτα τα σχετικά στοιχεία. Κατά τους ίδιους οι επενδυτές των τραπεζών αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν έχουν διαθέσιμες τις πληροφορίες για τις τράπεζες που λαμβάνουν ELA, το νόμισμα και το ποσό της ανάληψης, τις ωριμάνσεις των δανείων, τα επιτόκια που εφαρμόζονται και το ύψος των εξασφαλίσεων που δίνουν, όπως και για τις αποτιμήσεις και τα «κουρέματα» που επιβάλλονται στα ενέχυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ