ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν

ΔΝΤ: Τα  νούμερα πρέπει να βγαίνουν
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ τις συζητήσεις που είχε το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως αυτές διακόπηκαν λόγω των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Όμπσφελντ αρχικά τόνισε πως θα πρέπει η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα.

Σε σχέση με την πρόοδο των συζητήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα είπε πως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, ωστόσο δεν θέλησε να υπεισέρθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς από την ανταποκριτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για το χρέος είπε πως στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν.

«Σε σχέση με την ελάφρυνση χρέους και το είδος που θα μας ικανοποιεί δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ο στόχος μας είναι ένα πρόγραμμα που να βγαίνει. Όπου η διαρθρωτική προσαρμογή στη γενική κυβέρνηση περιλαμβανομένων των συντάξεων και της ελάφρυνσης χρέους βρίσκονται στο τραπέζι και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση και τελικά σε ισχυρή ανάπτυξη. Αρκεί αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα να είναι ρεαλιστικά. Αυτό είναι ένα πακέτο με πολλές παραμέτρους και δεν λαμβάνουμε θέση για κάθε μια από αυτές τις παραμέτρους, αλλά χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που να έχει νόημα», είπε.

Το ΔΝΤ στην έκθεση που παρουσίασε ο Όμπσφελντ εκτιμά πως η ύφεση στην Ελλάδα ήταν 0,2% του ΑΕΠ το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Ταμείο εκτιμά πως το 2015 ήταν ισοσκελισμένο, ενώ για το 2016 και το 2017 αναμένει έλλειμμα 0,2% και 0,3% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Για την ανεργία το ΔΝΤ αναφέρει πως το 2015 διαμορφώθηκε στο 25%, επίπεδα στα οποία αναμένεται να κινηθεί και εφέτος, ενώ για το 2017 αναμένει πτώση της ανεργίας στο 23,4%.

Ενδιαφέρον έχουν οι προβολές που κάνει το ΔΝΤ για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Σύμφωνα με αυτές, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε πέντε χρόνια από σήμερα θα είναι στο 0,3% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη στο 1,5% και ο πληθωρισμός στο 1,9%.

Όπως δύο φορές διευκρινίζεται στην πολυσέλιδη έκθεση, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Για το 2015, τα δεδομένα αντανακλούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του προσωπικού του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα οποία υπόκεινται σε αναθεώρηση, δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνητικά σημαντικές προσαρμογές σε δεδουλευμένη βάση», αναφέρει η έκθεση.

Η παγκόσμια οικονομία

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

«Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει στενότερα περιθώρια για λάθη», δήλωσε ο Μορίς Όμπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Η παρατεινόμενη χαμηλή ανάπτυξη περιορίζει την παραγωγή, τη ζήτηση και τις επενδύσεις», προσθέτει, και υπογραμμίζει την ανάγκη «οι ηγέτες των χωρών να αναγνωρίσουν ότι οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν θα είναι κοινοί αν δεν συνεργαστούν για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη παγκοσμίως», προσέθεσε.

Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει για εφέτος σταθερή ανάπτυξη 2,4% και μικρή επιτάχυνση του ρυθμού το 2017. Το Ταμείο θεωρεί ότι η μικρή ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης και της αγοράς ακινήτων θα αντισταθμίσει την κάμψη των εξαγωγών λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Για τη ζώνη του ευρώ θεωρεί πως οι συγκρατημένες επενδύσεις, η υψηλή ανεργία και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, που θα παραμείνει στο 1,5% εφέτος για να επιταχυνθεί οριακά στο 1,6% το 2017. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες (γερμανική, γαλλική, ιταλική και ισπανική) το ΔΝΤ αναθεωρεί κατά 0,2% έως 0,3% την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη και κατά 0,1% έως 0,2% για την ανάπτυξη το 2017.

Για την Κίνα το ΔΝΤ προβλέπει κάμψη της ανάπτυξης από το 6,9% το 2015 στο 6,5% εφέτος και στο 6,2% το 2017. Για την Ιαπωνία το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 0,6% εφέτος και οριακή ύφεση κατά 0,1% την επόμενη χρονιά, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε αναπάντεχα χαμηλά επίπεδα αντανακλώντας την ιδιαίτερα μεγάλη κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Κίνδυνοι και λύσεις

Σε ότι αφορά στις απειλές για την οικονομική αυτές κατά το ΔΝΤ πρέπει να δωθεί προσοχή:

  • Στο ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα.
  • Στην παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.
  • Σε μια απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.
  • Σε μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.

Προτεινόμενες λύσεις

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι πρωταρχική σημασία για την παγκόσμια οικονομία είναι η λήψη μέτρων για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στη βάση αυτή προτείνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και παραγωγής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μείωση της αναποτελεσματικής φορολόγησης της εργασίας και αύξηση των δημοσίων δαπανών στην έρευνα και την ανάπτυξη, μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα παγκοσμίως, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα καταστούν αποτελεσματικότερες οι νομισματικές, δημοσιονομικές και φορολογικές πολιτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ