ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Σεπτέμβριο έρχονται τα δύσκολα για το ψωμί - Τι συμβαίνει με τιμές και επάρκεια

Από Σεπτέμβριο έρχονται τα δύσκολα για το ψωμί - Τι συμβαίνει με τιμές και επάρκεια
Επάρκεια και συγκράτηση τιμών για το επόμενο δίμηνo αλλά τα δύσκολα έρχονται τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών

Αν και για το επόμενο δίμηνο η επάρκεια σε σιτηρά είναι φαίνεται εξασφαλισμένη και η τιμή του ψωμιού δεν αναμένεται να ανέβει περαιτέρω, ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με την κατάσταση μετά το καλοκαίρι.

«Tα δύσκολα για το ψωμί είναι μπροστά μας τον Σεπτέμβριο» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος.

Το ράλι ανόδου της τιμής των σιτηρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία η οποία μαζί με τη Ρωσία αποτελούν τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες της Ευρώπη σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που πιέζει τις επιχειρήσεις, ήδη έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά του ψωμιού. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας για απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών δημιουργώντας ακόμη έναν «πονοκέφαλο» διεθνώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα έχει ανέβει κατά 10% επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλωστε αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Πρόκειται μάλιστα για τις πρώτες αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι αρτοποιοί εδώ και 13 χρόνια, σύμφωνα με την Ομοσπονδία τους.

Επάρκεια και συγκράτηση τιμών για το επόμενο δίμηνο

Περιγράφοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημείωνε στο CNN Greece πως υπολογίζεται, ότι «περίπου 4,5 εκατ. τόνοι σιτηρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι στα λιμάνια της Ουκρανίας». Πρόσθετε επίσης ότι «στο εμπόλεμο έδαφος της Ουκρανίας βρίσκεται το «χειμερινό σιτάρι» με αδυναμία περισυλλογής μόνο του 30%, μειώνοντας τις μελλοντικές διαθέσιμες ποσότητες παγκοσμίως».

Για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την επάρκεια ο κ. Μούσιος εμφανίζεται καθησυχαστικός για το επόμενο δίμηνο υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν αποθέματα σε μαλακό σιτάρι καθώς έχουν βρεθεί εναλλακτικές αγορές για τις ποσότητες - περίπου το 30%- που παίρναμε από την Ουκρανία. Εισαγωγές πλέον γίνονται τόσο από Ρουμανία και Βουλγαρία όσο και από τον Καναδά όπου παρά τα υψηλά μεταφορικά, οι τιμές έχουν έχουν ομαλοποιηθεί σε σχέση με εκείνες στις αρχές του πολέμου.

Ως εκ τούτου οι τιμές σε ψωμί και αρτοποιήματα αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο.

Άγνωστη η εικόνα για το Φθινόπωρο – Πιθανές οι νέες αυξήσεις

Με την καινούρια σοδειά τον επόμενο μήνα η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει το 25% των αναγκών της σε μαλακό σιτάρι. Μένει ωστόσο να φανεί ποια θα εικόνα διεθνώς το επόμενο δίμηνο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και σε ποιες τιμές θα αγοραστούν οι υπόλοιπες ποσότητες που χρειάζεται η χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και πολλοί οι παράγοντες που την επηρεάζουν» τονίζει.

Η Ελλάδα πάντως είναι αυτάρκης σε σκληρά σιτηρά, ένα μέρος των οποίων εξάγεται σε άλλες χώρες. «Στη χειρότερη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν σκληρά σιτηρά για την παραγωγή αρτοποιημάτων» σημειώνει ο κ. Μούσιος αν και, εφόσον συμβεί αυτό, όπως συμπληρώνει, θα πρέπει να δεσμευτούν οι ποσότητες που σήμερα εξάγονται.

Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, παρόλο που η επάρκεια σιτηρών θα έχει εξασφαλιστεί δεν σημαίνει και ότι οι καταναλωτές δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις. Καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά, όχι μόνο από τις τις τιμές των πρώτων υλών και από το κόστος ενέργειας αλλά ακόμη και από τιμές των υλικών συσκευασίας.

Τα περιθώρια, ώστε να συνεχίσουν να απορροφούν μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους με το οποίο επιβαρύνονται είναι στενά, όπως σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτή τη στιγμή για τα αρτοποιεία δεν είναι η κερδοφορία αλλά η επιβίωσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ