ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με οδικό χάρτη για το χρέος

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup με οδικό χάρτη για το χρέος
Στιγμιότυπο από την αίθουσα συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ολοκληρώθηκε μετά από έντεκα ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία στο ζήτημα του χρέους, το οποίο τελικά παραπέμπεται για μετά το 2018. Αναμένονται οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και ενώ είχε ήδη προηγηθεί εικοσάλεπτο διάλειμμα, η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου, ώστε ο Πόουλ Τόμσεν (Poul Thomsen), που εκπροσωπεί το Ταμείο στη συνεδρίαση, να διαβουλευτεί με την Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Καζακστάν.

Μέχρι εκείνη την ώρα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συνέκλιναν στο ότι θα δοθεί μεν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αλλά στο ζήτημα του χρέους η απόσταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες οι 19 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ να εκταμιευτεί σε δύο υποδόσεις –τον Ιούνιο η μεγαλύτερη των 7,5 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο η μικρότερη των 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως έγραψε νωρίτερα το CNN Greece, η εκταμίευση αυτή θα συνοδεύεται από νέες προαπαιτούμενες δράσεις που αφορούν στο ΕΚΑΣ, στην άμεση κύρωση της συμφωνίας για την πώληση του Ελληνικού και σε αλλαγές στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίζεται η διοίκηση του έναντι ποινικών διώξεων.

Στην ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ γίνεται λόγος για εκκρεμότητες, που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή δεν είναι καθοριστικές, θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες και θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

Τη δήλωση αυτή περιμένουν οι εκπρόσωποι του Τύπου μετά από άλλη μία μαραθώνια συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι είναι προγραμματισμένη για το πρωί η συνεδρίαση του Ecofin, με κίνδυνο η έξοδος του Γερούν Ντάισλεμπλουμ από τη συνεδρίαση των «19» της Ευρωζώνης να συμπέσει με την είσοδό του στη συνεδρίαση των «28» της ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται κατά πληροφορίες να υπάρχει συμφωνία στο να περιοριστούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χαμηλότερα του 15% βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και να διαμορφωθούν μακροπρόθεσμα στο 20%. Σε κάθε περίπτωση η διευθέτηση του χρέους για την μεσο-μακροπρόθεσμη περίοδο θα γίνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξή του το απόγευμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ», «ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα», χωρίς όμως να υποχωρεί από τη διατυπωμένη θέση του Βερολίνου ότι δεν μπορεί να υπάρξει γερμανική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Η νεότερη εμπλοκή στο ζήτημα του χρέους, όπου είχαν επικεντρωθεί η συνομιλίες αργά το βράδυ, θύμισε σε συμμετέχοντες και σχολιαστές τις περυσινές μαραθώνιες συναντήσεις.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem), του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling) και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ