ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Θετική η δόση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Moody’s: Θετική η δόση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Πιστωτικά θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο οίκος Moody’s την απόφαση της ευρωζώνης για την καταβολή της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup δεν είναι ικανή από μόνη της να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί εντός Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του, η εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα απομακρύνει τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το Eurogroup σκιαγράφησε έναν οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που κρίνεται θετικό σε επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς υποδηλώνει την αυξανόμενη σύγκλιση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ και της Κομισιόν, να προβούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου.

Η Moody’s, ωστόσο, προειδοποιεί για τους «κινδύνους υλοποίησης» της συμφωνίας από την Ελλάδα, λόγω της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας, των ανίσχυρων θεσμικών οργάνων και της έντονης πολιτικής και κοινωνικής δυσφορίας στη χώρα.

Η επόμενη αναθεώρηση της αξιολόγησής της χώρας μας από τον οίκο έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου. Η Moody's αξιολογεί το χρέος της Ελλάδας στη βαθμίδα «Caa3».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ