ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βεντέτα» ΔΝΤ-Κομισιόν για τα σκληρά φορολογικά μέτρα του προγράμματος

«Βεντέτα» ΔΝΤ-Κομισιόν για τα σκληρά φορολογικά μέτρα του προγράμματος

«Σιωπηρή» αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ των αρμόδιων τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά και φορολογικά θέματα. Αφορμή είναι η ανοχή που επέδειξε η Κομισιόν στην επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει με φορολογικά μέτρα το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για να καλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θεωρεί πως στα ζητήματα φορολογίας έχουν γίνει τεράστια πισωγυρίσματα στο ελληνικό πρόγραμμα και για αυτό εκτός από τις ελληνικές αρχές, θεωρεί πως ευθύνεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρείχε κάλυψη στις προτάσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως τα νέα φορολογικά βάρη και ειδικά ο τρόπος που κατανέμονται όχι μόνον δεν θα οδηγήσουν στο αναμενόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως θα αυξήσουν τις στρεβλώσεις και τις εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο.

Παράλληλα, εκτιμάται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ θα αυξηθούν περαιτέρω καθιστώντας την Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στελέχη της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογίας φέρονται να εκτιμούν πως η κατάσταση που θα δημιουργηθεί ενδέχεται να υποσκάψει και την αξιοπιστία της υπό σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Συμφώνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ είναι «οικονομική ανοησία», ήταν κάτι που εξαρχής είχαν επισημάνει και τεκμηριώσει τα στελέχη των θεσμών που παρέχουν τεχνική βοήθεια σε θέματα φορολογίας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν.

Πάντως, τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν την ευκαιρία να αφήσουν αιχμές και να δείξουν τις αντιρρήσεις τους στο θέμα της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής, καθώς στην προκαταρκτική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δημοσιοποίησαν στις 23 Μαΐου ανέφεραν πως η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση των ήδη υψηλών φορολογικών συντελεστών γεγονός που οδηγεί τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης σε απότομη πτώση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, «η νέα μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των πλουσιότερων στρωμάτων, ενώ διευρύνει τη φορολογική βάση μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».

Ο «κόφτης» δαπανών

Σε κάθε περίπτωση η επιμονή του ΔΝΤ στη θέσπιση του «κόφτη» δαπανών εδράζεται ακριβώς σε αυτή την αντίθεση του για τα αποτελέσματα από την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Δεδομένου δε ότι τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν πως το φορολογικό σύστημα που είχε σταδιακά τεθεί σε λειτουργία από το 2011 και παρήγαγε καλά αποτελέσματα τη διετία 2013-2014 πλέον έχει «απορυθμιστεί», έχουν προεξοφλήσει πως η αδυναμία είσπραξης φόρων αργά ή γρήγορά θα καταδείξει πως η περικοπή των κρατικών δαπανών είναι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις του Ταμείου δεν βρίσκουν πάντα «ευήκοα ώτα» στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι αν και αναγνωρίζουν τις βλάβες που θα προκαλέσει η υπερφορολόγηση στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν έφεραν αντιρρήσεις στις ελληνικές θέσεις για αύξηση των φόρων.

Να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει στις 16 Μάιου πως η Κομισιόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών με την ελληνική κυβέρνηση τόνιζε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχε παρουσιάσει μία σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση είχε «ισχυρή προτίμηση» στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες.

Τελικά στη θέση αυτή προσχώρησε και η ΕΕ κάτι που το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει να ξεχαστεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ