ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: «Καλύψτε το βασικό σενάριο, επιθυμητή η κάλυψη και του δυσμενούς»

SSM: «Καλύψτε το βασικό σενάριο, επιθυμητή η κάλυψη και του δυσμενούς»
Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Παραμένει το... παζάρι μεταξύ ελληνικών τραπεζών και εποπτικών θεσμών για τα ελάχιστα όρια της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών.

Την μέγιστη δυνατή άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες έχει ζητήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp).

Ωστόσο το... παζάρι για το όριο συνεχίζεται, καθώς μέχρι τώρα οι θεσμοί φαίνεται ότι αναδιπλώνονται στις αυξημένες απαιτήσεις τους, αλλά εμμένουν στη θέση ότι μόνο το βασικό σενάριο δεν επαρκεί.

Αυτό επιβεβαίωσε η Alpha Bank στο conference call με τους αναλυτές, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι «η DGComp δεν μας έχει ενημερώσει για το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να καλύψουμε από ιδιώτες και στο δυσμενές σενάριο».

Η DGComp θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει, ώστε και οι τράπεζες να γνωρίζουν τα κεφάλαια που καλούνται να αναζητήσουν από ιδιώτες και να χαράξουν την στρατηγική τους.

Στην αρχή η πρόθεση των θεσμών ήταν να καλυφθούν μόνο οι κεφαλαιακές ανάγκες από το βασικό σενάριο του stress tests, οι οποίες ανέρχονται συνολικά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στα 4,4 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια η DGComp απαίτησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να είναι για το συνολικό ποσό του stress tests, δηλαδή για το δυσμενές σενάριο, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύπτει τα αδιάθετα ποσά ή κατ’ ελάχιστο το 50%.

Αυτή η απαίτηση πάντως, «μαζεύτηκε», καθώς επικράτησε η λογική ότι αν βγουν οι τράπεζες για κεφάλαια 14,4 δισ. ευρώ στις αγορές θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους επενδυτές, συν το γεγονός ότι οι τιμές διάθεσης μέσα από το book building θα έπεφταν σχεδόν στο μηδέν.

«Κάθε τράπεζα έχει διαφορετικής διάρθρωσης ανάγκες, είναι δύσκολο να μπει ενιαίο πλαφόν», σημείωναν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Πλέον, η διαπραγμάτευση εστιάζεται στο εάν θα δεχθεί η DGComp να υπάρξει ευελιξία στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και μέχρι ποιο ύψος κάλυψης των κεφαλαιακών θα θεωρείται μια τράπεζα φερέγγυα.

Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση της Alpha δήλωσε στους αναλυτές ότι θα μπορέσει να καλύψει άνετα τις ανάγκες ύψους 263 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από το AQR και το βασικό σενάριο του stress test και «δεν επείγεται να καλύψει το επιπλέον ύψος κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτει από το δυσμενές σενάριο και ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ».

Ωστόσο, όπως είπε, «οι εποπτικές αρχές, έχουν ζητήσει να μεγιστοποιηθεί η άντληση κεφαλαίων από ιδιώτες».

Η Eurobank από την πλευρά της σκοπεύει να βγει στις αγορές για το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ύψους 2,122 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τράπεζα «εάν καλυφθεί το σύνολο του ποσού από ιδιωτική συμμετοχή, η έκδοση CoCos δεν αφορά την τράπεζα, καθώς το ΤΧΣ δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία».

Στην Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στεφθεί με επιτυχία η κάλυψη του βασικού σεναρίου, ενώ πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται στο να καλυφθεί και μέρος του δυσμενούς. Αυτή είναι και η στρατηγική της Εθνικής, η οποία θα επιδιώξει να καλύψει κεφάλαια όσο το δυνατόν περισσότερα από το δυσμενές σενάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ