ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 0,9% η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο 2016

Στο 0,9% η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο 2016

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου 2016, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου, το ΑΕΠ στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016 παρουσίαζε αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μείωση 0,7% σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου 2015.

Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τα στοιχεία αυτά και πλέον εκτιμά πως στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016 το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μείωση 0,9% σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου 2015.

Μεσοσταθμικά η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 0,95%.

Στις 12 Αυγούστου η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε διευκρινήσει πως οι λόγω εκτιμήσεις της αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/08/2016. Τελικά τα νέα δεδομένα ήταν χειρότερα από τα αρχικά.

Η αύξηση των επενδύσεων δεν μπόρεσε να στηρίξει το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, καθώς ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ειδικότερα, σε επίπεδο έτους:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.

-Μείωση κατά 11,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

-Μείωση κατά 7,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Σε επίπεδο τριμήνου:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

-Μείωση κατά 1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

-Μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Το αρνητικό γεγονός δεν είναι μόνον ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και έχει να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός 2016, αλλά και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έχουν βασιστεί σε πρόβλεψη για ύφεση 0,3% σε ετήσια βάση.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να καταγράφει ανάπτυξη τουλάχιστον 0,6% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά, διαφορετικά όλες οι παραδοχές στις οποίες έχει στηριχθεί το πρόγραμμα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Υπενθυμίζεται πως όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος επηρεάζονται άμεσα από το μέγεθος του ΑΕΠ.

Όταν αυτό είναι μεγαλύτερο μειώνεται η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων , ενώ αντιθέτως όταν το ΑΕΠ είναι μικρότερο τότε τίθεται ζήτημα αναπροσαρμογής του προγράμματος.

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του «κόφτη» εάν το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν επιβεβαιώσει τις κυβερνητικές προσδοκίες, τότε το μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες δύσκολα θα επιτευχθεί.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ:

«Η αναθεώρηση της εκτίμησης του Α.Ε.Π. από την ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, και μάλιστα επί το δυσμενέστερο, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία σέρνεται σε ύφεση, και μάλιστα ακόμη πιο βαθιά, γιατέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που βρίσκεται σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο.

»Αυτό είναι το οδυνηρό «αποτύπωμα» των εμμονών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, με μείωση φόρων και δαπανών, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ