ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πλήρη εκκρεμότητα πλειστηριασμοί, 100 δόσεις και ισοδύναμα για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Σε πλήρη εκκρεμότητα πλειστηριασμοί, 100 δόσεις και ισοδύναμα για ΦΠΑ στην εκπαίδευση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ακανθώδη προαπαιτούμενα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετράωρης τηλεδιάσκεψης που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι πως το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και οι παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων θα διευθετηθούν έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Στη βάση αυτή επιφυλάσσονται να απαντήσουν στο τι θα ισχύσει με την δόση των 2 δισ. ευρώ, η οποία απομακρύνεται διαρκώς από το τραπέζι των συζητήσεων.

Οι πλειστηριασμοί είναι το σοβαρότερο θέμα. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν η αξία της προστατευόμενης κατοικίας να είναι στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει σε αξία προστατευόμενης κατοικίας 150.000 ευρώ εφόσον οι θεσμοί δεχθούν υψηλότερα εισοδηματικά όρια.

Αυτό όμως δεν φαίνεται πιθανόν. Οι δανειστές επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι η προστασία θα πρέπει να αφορά οικογενειακό εισόδημα από 32.000 ευρώ και κάτω.

Για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αδειοδότηση εταιρειών στοίχηματισμού έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν τεκμηρίωση για τη δημοσιονομική αποδοτικότητα των εν λόγω μέτρων, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει οριστικοποιήσει.

Πρόβλημα έχει προκύψει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ειδικά με το πότε οι οφειλέτες θα χάνουν τη ρύθμιση. Οι πιστωτές διεκδικούν την αποβολή των οφειλετών από τη ρύθμιση από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή της δόσης και ζητούν την τροποποίησης της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι αποβάλλονται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι μετά τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν την ρυθμίσουν εντός 30 ημερών.

Χάσμα υπάρχει και με την απαίτηση των θεσμών για μείωση των τιμών στα φάρμακα η προστασία της πατέντας των οποίων έχει λήξει, αλλά και στα γενόσημα σκευάσματα, τα οποία αποτελούν στην ουσία μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται αυξημένη κινητικότητα, καθώς θα επιδιωχθεί γεφύρωση θέσεων με πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε την Κυριακή να συγκληθεί το Euro Working Group για να καταρτίσει μια θετική έκθεση προόδου εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ