ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα γίνει το Washington Group για την Ελλάδα

Δεν θα γίνει το Washington Group για την Ελλάδα
Eurokinissi

Εξαιρετικά περίεργη τροπή έλαβε το θέμα της διεξαγωγής μίνι - Eurogroup στο Βερολίνο για το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group, καθώς με καθυστέρηση η γερμανική πλευρά διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.

Αναφορές από Βρυξέλλες και Αθήνα υποστήριζαν πως το Washington Group θα συνεδρίαζε την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και εκπροσώπων των θεσμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση θα μετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την Κομισιόν ο Πιερ Μοσκοβισί, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Μπενουά Κερέ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το θέμα έλαβε διαστάσεις στον ελληνικό και γερμανικό, ωστόσο σήμερα το πρωί η γερμανική πλευρά παρενέβη τονίζοντας πως δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Washington Group.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπo του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν:

Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια σύνοδο. Οι συζητήσεις για το ελληνικό θέμα γίνονται στο Eurogroup και στο EuroworkingGroup. Δεν έχουμε κάποια κρίσιμη κατάσταση αυτή τη στιγμή γύρω από το ελληνικό θέμα . Δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ μια τέτοια σύνοδος. Δεν γνωρίζουμε από πού άντλησε τις πληροφορίες της η Süddeutsche Zeitung.

Να τονιστεί πως πηγές του Ευρωσυστήματος έδιναν ακόμη και λεπτομέρειες για την σύνθεση της συνόδου σήμερα το πρωί λέγοντας πως σε αυτή τελικώς δεν θα μετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι όλα τα Washington Group στο παρελθόν είχαν μείνει κρυφά η δημοσιοποίηση του υφιστάμενου φαίνεται πως ήταν ο βασικός λόγος ακύρωσης του.

Σε κάθε περίπτωση αύριο θα γίνει συνάντηση της Task Force on Coordinated Action (TFCA), δηλαδή της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη μέλη για τις προτάσεις που έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για τη διαχείριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εστιάζονται κυρίως στην εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μείωση του επιτοκιακού τους κινδύνου.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η ελάφρυνση θα προέλθει περίπου κατά το ήμισυ από την αλλαγή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου σε μετρητά και κατά το υπόλοιπο από το φιξάρισμα των επιτοκίων για ένα μέρος του χρέους, το οποίο θα χειριστεί ο ESM. Συνολικά θα μετατραπεί από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου ένα ποσό χρέους που θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 160 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ