ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Διαψεύδει την αύξηση ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ (vid)

Γ. Στουρνάρας: Διαψεύδει την αύξηση ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ (vid)
EUROKINISSI--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Κατηγορηματικά διέψευσε τις πληροφορίες που μιλούν για την αύξηση του ορίου αναλήψεων στις 2.000 ευρώ, στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls, ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά την αύξηση του ορίου αναλήψεων στις 2.000 ευρώ, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, ούτε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αύξηση του ορίου αναλήψεων στια 2.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με τους δανειστές, βρίσκεται πλέον προ των πυλών της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «µαύρου» χρήµατος.

Η χρήση μετρητών ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό της, είναι η δραστική μείωση των μετρητών στην οικονομία, σημείωναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιτελικά στελέχη τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επεξεργάστηκαν και προώθησαν στην κυβέρνηση σειρά μέτρων, που περιλαμβάνει και την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, το σκεπτικό είναι ότι τα μετρητά διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό ή μπορούν να διοχετευθούν εύκολα στη «μαύρη» οικονομία. Έτσι η επιβολή φορολογικού συντελεστή στις αναλήψεις θα περιόριζε δραστικά τη χρήση των μετρητών και κατ’ επέκταση τη φοροδιαφυγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ