ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της εφορίας 1.270.047 φορολογούμενοι

Στο στόχαστρο της εφορίας 1.270.047 φορολογούμενοι

Να ψηφιοποιήσει τα στοιχεία καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους επέτυχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κάτι που σημαίνει πως 1 στους 6 φορολογουμένους είναι πλέον «φακελωμένος» όσον αφορά στις τραπεζικές του καταθέσεις.

Στους ηλεκτρονικούς αυτούς φακέλους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών για την περίοδο 2002-2014 και η δεξαμενή των φορολογουμένων προέκυψε από το «πάντρεμα» των διαφόρων καταλόγων που είχαν περιέλθει στην κατοχή του ΣΔΟΕ ή της ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια, από τη λίστα Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς έως τα αρχεία που είχε συγκεντρώσει η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, με όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ή μία κίνηση άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα «Νέα» την περασμένη εβδομάδα άρχισε η πρώτη διαλογή των υποθέσεων και εφόσον η διασταύρωση των καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, θα ακολουθήσει έλεγχος.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες για μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο λόγω των προαναφερομένων διασταυρώσεων, αλλά και λόγω του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.

Οι κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι από καιρό έτοιμοι. Το μοναδικό που μένει να κλείσει είναι το ύψος του φορολογικού συντελεστή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πράξη ουδέποτε υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση για την επιβολή πολύ υψηλού συντελεστή, έως και 90% του κεφαλαίου που έχει κρατηθεί κρυφό από την Εφορία, σε όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα, με αντάλλαγμα την απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στους κόλπους της κυβέρνησης, η κυρίαρχη γραμμή αφορά την καθιέρωση ελκυστικού, πολλαπλάσια χαμηλότερου συντελεστή προκειμένου το μέτρο να έχει επιτυχία.

Οι διατάξεις νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, αναμένεται να περιληφθούν εκτός απρόοπτου στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Αν καθυστερήσουν κι άλλο οι διατάξεις ή ο έλεγχος, χιλιάδες υποθέσεις από τις διάφορες λίστες παραγράφονται στα τέλη του έτους.

Αμέσως μετά την ψήφιση των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει την αποστολή μαζικών επιστολών. Σε όλους τους φορολογουμένους που θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους, στη βάση της λίστας των 1.270.047 ΑΦΜ, σχεδιάζεται να αποσταλούν επιστολές με τις οποίες αφενός θα ενημερώνονται ότι στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν περιέλθει στοιχεία σχετικά με αδικαιολόγητη προσαύξηση καταθέσεων, αφετέρου θα επισημαίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις νόμου για οικειοθελή αποκάλυψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ