ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Προβληματισμός στις αγορές

Eurogroup: Προβληματισμός στις αγορές

Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι επενδυτές και διεθνείς οίκοι τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να μη θεωρούνται αρκετά.

Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις όλων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ανεβαίνουν σε σχέση με χθες, αποτείνοντας αύξηση του ρίσκου χώρας.

Το διετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 5,8%, έναντι απόδοσης 5,3% στη χθεσινή συνεδρίαση. Το δεκαετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 6,6%, έναντι απόδοσης 6,4%στη χθεσινή συνεδρίαση. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 7,03%, έναντι απόδοσης 6,8% στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ το 30ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 6,9%, έναντι απόδοσης 6,8% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Διάχυτος άλλωστε είναι ο προβληματισμός διεθνών οίκων όπως η Citigroup για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Eurogroup. Σύμφωνα με τον οίκο «η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη», κάτι που ως εκτίμηση δικαιολογεί τη σημερινή άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η Citigroup υπογραμμίζει εμφατικά πως η αβεβαιότητα παραμένει και ως προς το εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ειδικά τη στιγμή που το Ταμείο προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060 θα αγγίξει το 250%, στο βασικό του σενάριο. «Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ είναι απίθανο να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τονίζει η αμερικανική τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ