ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δήλωση μετανοίας» ζητά το EuroWorking Group

«Δήλωση μετανοίας» ζητά το EuroWorking Group

Μπορεί το 2016 ο Ελληνικός προϋπολογισμός να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν ερμηνεύεται από τους δανειστές της Ελλάδος ως απόδειξη αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλοντας να καταδείξει με σαφήνεια πως η Ελλάδα δεν δικαιούται να λαμβάνει καμία είδους δημοσιονομική απόφαση εάν αυτή πρώτα δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση των δανειστών της, το EuroWorking Group ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να συνταχθεί από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο επιστολή που θα περιλαμβάνει ειδικές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών, ως προϋπόθεση για να «ξεπαγώσει» ο ESM την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με την επιστολή αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και υπάρξουν αποκλίσεις λόγω των παροχών Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη, με την ίδια επιστολή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η παροχή των 617 εκατ. ευρώ της λεγόμενης 13ης σύνταξης είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφτεί πέραν του 2016.

Στο ίδιο πνεύμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ικανοποιεί με ρητή αναφορά το αίτημα της ευρωζώνης να μην λαμβάνονται αποφάσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο εάν αυτές δεν έχουν πρώτα εγκριθεί από τους θεσμούς και πως η όποια μελλοντική υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Παρά τη ρήτρα των ισοδύναμων μέτρων και τη ρητή δέσμευση για τη μη λήψη μονομερών αποφάσεων στο μέλλον, δεν είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα το EuroWorking Group θα ξεπαγώσει τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό διότι ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να δοθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίσθηκαν χθες επικριτικοί για το γεγονός ότι η Ελλάδα χορήγησε παροχές σε συνταξιούχους που αυτοί δεν μπορούν να δώσουν λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν, ωστόσο αυτό το επιχείρημα είναι εν μέρει σωστό.

Η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη το 2016 σε όρους κυκλικά προσαρμοσμένου αποτελέσματος, δηλαδή λαμβανομένου του ρυθμού οικονομική επέκτασης, ενώ εάν δεν ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη, μόνον η Κύπρος και η Ιρλανδία ξεπέρασαν το 2016 το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 1,09% του ΑΕΠ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στη ζώνη του ευρώ θα διαμορφωθεί το 2016 σε 0,1% του ΑΕΠ, ήτοι θα είναι κατά 1% μικρότερο από το ελληνικό. Πιο απλά οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν προχώρησαν σε παροχές διότι δεν είχαν τα απαραίτητα πλεονάσματα και όχι διότι ήταν δημοσιονομικά φειδωλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ