ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαστικό χρήμα: Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία

Πλαστικό χρήμα: Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φορολογούμενοι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Ακόμα, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία είχε αντιδράσει στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία.

"Η Συνομοσπονδία υπογράμμιζε τα καθημερινά προβλήματα πρόσβασης που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στις συνδιαλλαγές τους", υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Για το λόγο αυτό, έστειλαν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, για την οποία έλαβαν απάντηση από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Η επιστολή του πρωθυπουργού προς την ΕΣΑμεΑ έχει ως εξής:

«Έχοντας λάβει την επιστολή σας και με άξονα τα αιτήματα που τέθηκαν εκ μέρους σας εν όψει του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τα άτομα τα οποία έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και την Κυβέρνηση ορίζει την εξαίρεση τους από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, θα απαιτείται να προσκομίζουν αποδείξεις ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης. Επιπρόσθετα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ελπίζουμε ο διάλογος που έχει ξεκινήσει και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των υπηρεσιών του, καθώς και για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να είναι η αρχή της συνεργασίας με όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ