ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι στις δαπάνες των υπουργείων με ορίζοντα το 2018

Μαχαίρι στις δαπάνες των υπουργείων με ορίζοντα το 2018

Ευρήματα που δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω εξοικονομήσεων στα υπουργεία προκύπτουν από την επισκόπηση δαπανών (Spending Review) που διενεργούν ειδικές επιτροπές στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προκαταρκτικά πορίσματα των επιτροπών που ξεκίνησαν να συνεδριάζουν στα υπουργεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες εποπτεύονται από ειδική επιτροπή που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων περικοπών δαπανών τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όσο και στους εποπτευόμενους φορείς τους.

Οι επιτροπές που συστάθηκαν στα υπουργεία διερευνούν σενάρια και τρόπους με τους οποίους οι δαπάνες – ανελαστικές και μη- μπορούν να μειωθούν το 2018 κατά 3%, κατά 5% και κατά 10%, με την κλιμάκωση αυτή να επιλέγεται ώστε να δείξει το βάθος των επιλογών και των παρεμβάσεων.

Της ειδικής επιτροπής συντονισμού ηγείται η Ιουλία Αρμάγου, πολύπειρο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, η οποία φέρεται να παρέδωσε ήδη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το πρώτο μέρος της επισκόπησης δαπανών των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομίας, Οικονομικών-οι δαπάνες των εν λόγω υπουργείων αντιπροσωπεύουν το 15% των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης-.

Η κ. Αρμάγου και η επιτροπή συντονισμού της οποία ηγείται έχει αναλάβει σε δεύτερη φάση να καταρτίσει δείκτες παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των υπουργείων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης των κρατικών δαπανών και κυρίως του κατά πόσον αυτές οδηγούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Για το λόγο αυτό το Γενικό Λογιστήριο λαμβάνει ήδη τεχνική βοήθεια από τους θεσμούς και ειδικά από το ΔΝΤ.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική δράση το Spending Review, καθώς απώτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση των δαπανών υπουργείων και φορέων έως και 10% αρχής γενομένης από το 2018, προκειμένου πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική και μείωση των φόρων.

Το Spending Review θα επεκταθεί άμεσα σε όλο τον δημόσιο τομέα και στόχος είναι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να ολοκληρώσουν την επισκόπηση δαπανών τους έως τον Ιούνιο, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2018.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης Ελλάδα και Κομισιόν διαφωνούν για το δημοσιονομικό κενό του 2018 με την ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί πως για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ υπολείπονται 200 εκατ. ευρώ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανεβάζει στα 400 εκατ. ευρώ το συγκεκριμένο ποσό. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πως το Spending Review θα μπορέσει να γεφυρώσει τις διαφορές με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ