ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακά και ασφαλιστικό στο τραπέζι του Brussels Group

Εργασιακά και ασφαλιστικό στο τραπέζι του Brussels Group

Με αποκλειστικά θέματα συζήτησης το εργασιακό και το ασφαλιστικό ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) στις Βρυξέλλες.

Ήδη από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ξεκίνησαν με τους επικεφαλής των αποστολών των θεσμών διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα μέσω παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών.

Αυτός ο πρώτος γύρος των συζητήσεων του αποκαλούμενου Brussels Group είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Απουσία του Τόμσεν θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, η σημερινή συνάντηση.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο γύρος των διαπραγματεύσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

Τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι τα πλέον κομβικά, δεδομένου ότι στο δημοσιονομικό πεδίο η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει τόσο στο αφορολόγητο όσο και στις μειώσεις στις συντάξεις. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν σχετικά με την επιμονή της Ελλάδος στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, ότι εάν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Μνημόνιο του ESM, αυτή δεν δεσμεύει το ΔΝΤ το οποίο καταρτίζει διαφορετικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ