ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθεροποίηση της αγοράς ακίνητων δείχνουν οι «πρόδρομοι δείκτες»

Σταθεροποίηση της αγοράς ακίνητων δείχνουν οι «πρόδρομοι δείκτες»

Την τελευταία δεκαετία οι τιμές στα αστικά ακίνητα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 44,1% περίπου. Αν και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τη διετία 2017-2018, ωστόσο η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να παρουσιάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία ερμηνεύονται από τους ειδικούς του χώρους ως πρόδρομοι δείκτες σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με έρευνα της Δανός / An Alliance Member of ΒΝΡ Paribas Real Estate οι τιμές μίσθωσης σε προνομιακές τοποθεσίες γραφείων κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ/τ.μ. και 19 ευρώ/τ.μ. και υπάρχει μικρή προσφορά και μεγάλη ζήτηση για γραφεία πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Αθήνα, ιδιαίτερα σε προνομιακές τοποθεσίες.

Στα εμπορικά καταστήματα η ζήτηση από επώνυμες εμπορικές επιχειρήσεις αφορούσαν κυρίως προνομιούχες περιοχές, όπως η Ερμού, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Σωτήρος στον Πειραιά, η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα επιτυχημένα εμπορικά κέντρα, όπου εκεί δεν υπάρχουν κενά διαθέσιμα καταστήματα προς μίσθωση, τα ζητούμενα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση και επανήλθε το αίτημα του «αέρα», σε αρκετές περιπτώσεις.

Η ζήτηση στις μεγαλύτερες δευτερεύουσες αγορές, όπως η Καλλιθέα, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, η Νέα Σμύρνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η έλλειψη κενών καταστημάτων και η αυξημένη ζήτηση είχαν ως αποτέλεσμα τα ενοίκια να παρουσιάσουν αυξητική τάση και να ζητείται και σε αυτές τις περιοχές «αέρας».

Η αγορά αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων χαρακτηρίζεται από έλλειψη δραστηριότητας, που συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 2,50 ευρώ/τ.μ. τον μήνα για τα βιομηχανικά στην Αθήνα ως 3-4 ευρώ/τ.μ. τον μήνα για τους αποθηκευτικούς χώρους και αναμένεται να παραμείνουν σταθερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ