ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο φορτώνει «φέσια» τους ιδιώτες

Το Δημόσιο φορτώνει «φέσια» τους ιδιώτες

Η μη καταβολή της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ που είναι συνδεμένη με τη δεύτερη αξιολόγηση -και η οποία κανονικά έπρεπε να είχε εκταμιευθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2016- είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία πληρωμών των ληξιπροθέσμων οφειλών τους Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Αυτό διότι από τα 6,1 δισ. ευρώ της εν λόγω δόσης τα 1,7 δισ. ευρώ προορίζονται για να ξεπληρωθούν «φέσια» του Δημοσίου.

Δεδομένου όμως ότι το Δημόσιο όχι μόνον δεν έχει λάβει τα συγκεκριμένα χρήματα, αλλά έχει προχωρήσει και σε άτυπη στάση πληρωμών για να εξασφαλίσει 7 δισ. ευρώ που θα του επιτρέψουν να πληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ και ιδιώτες ομολογιούχους στα μέσα Ιουλίου 2017, κάπως έτσι οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανήλθαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 5,04 δισ. ευρώ, από 4,79 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πρώτο δίμηνο του 2017 υπουργεία και λοιποί φορείς του Δημοσίου, όπως Δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για να αποπληρώσουν τις νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ από επιχορηγήσεις που είχαν ληφθεί το 2016 διατέθηκαν μόλις 28,1 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών.

Το αποτέλεσμα ήταν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων και των λοιπών φορέων του Δημοσίου να φθάσει τα 3,79 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2017, από 3,317 δισ. ευρώ που έχει διαμορφωθεί στο τέλος του 2016, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου να αυξάνονται κατά 474,8 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των επιστροφών φόρου που ανήλθε σε 1,255 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ