ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Οι ΗΠΑ δεν εμποδίζουν το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα
REUTERS / KEVIN LAMARQUE

Την άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παροτρύνει το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Σε δηλώσεις του, στους Financial Times, ο κ. Μνούτσιν, σχολιάζοντας το ελληνικό ζήτημα, κάνει λόγο για «πρωτίστως ευρωπαϊκό θέμα», ωστόσο, προσθέτει ότι οι ΗΠΑ το παρακολουθούν «καθώς, είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές». «Ελπίζουμε ότι μια λύση για το ελληνικό θέμα θα έρθει στο άμεσο μέλλον», υπογραμμίζει παράλληλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι ο βασικός ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι να δανείζει πλούσιες χώρες, τα λόγια του δεν δείχνουν ότι προτίθεται να βάλει εμπόδια σε ενδεχόμενη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,2% του ΑΕΠ εφέτος και 2,7% το 2018 πρόβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται εμφατικά πως το δυνητικό ΑΕΠ (potential output) της Ελλάδας, ήτοι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας για μακροχρόνια, βιώσιμη και χωρίς πληθωρισμό οικονομική μεγέθυνση παραμένει πολύ χαμηλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ