ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές (infographic)

Επιστρέφουν στα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές (infographic)
CNN Greece

Ο καλύτερος μήνας του 2017 είναι ο Μάιος για την ελληνική αγορά ομολόγων βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ). Οι επενδυτές διαβλέπουν πως οι επικείμενες αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα θα βελτιώσουν περαιτέρω το ήδη ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους και θα οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα τις τιμές των ελληνικών χρεογράφων, κάτι που θα γίνει εμφανές ειδικά από τη στιγμή που αυτά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στις 4 συνεδριάσεις του Μάιου στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων έχουν γίνει συναλλαγές αξίας 29 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή ήταν αθροιστικά όλες οι συναλλαγές του Μαρτίου 2017.

Ο καλύτερος από άποψη συναλλαγών μήνας του έτους είναι μέχρι σήμερα ο Ιανουάριος με συνολικό ύψος συναλλαγών 30 εκατ. ευρώ, επίπεδα που αναμένεται να ξεπεραστούν τον τρέχοντα μήνα (ήδη από τις σημερινές συναλλαγές).

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 5,8%, από 6,9% πριν ακριβώς έναν μήνα, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου είναι στο 5,5%, από 7,8% στις 7 Απριλίου 2017.

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ομόλογο που λήγει στις 17 Απριλίου 2019 και ακολουθεί στις προτιμήσεις τους το ομόλογο που ωριμάζει στις 24 Φεβρουαρίου του 2023. Το ενδιαφέρον τους αναμένεται πως θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες λόγω των αποφάσεων του επισήμου τομέα για το ελληνικό χρέος.

Το Washington Group

Στο τριήμερο 11-13 Μαΐου 2017 παράλληλα με τη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας θα συγκληθεί το επονομαζόμενο Washington Group για να εξετάσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα (που θα κυμανθούν στο 3,5%, από 3 έως 5 χρόνια), η επέκταση της περιόδου χάριτος των τοκοχρεολυσίων (κατά 4 με 5 χρόνια), η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων (κατά 10 με 15 χρόνια), καθώς και η εξομάλυνση των τοκοχρεολυσίων κάθε χρόνου προκειμένου το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει η χώρα να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ το χρόνο.

Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά, με κυριότερο τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο πιέζει για σημαντική ελάφρυνση. Το Ταμείο έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι, με ή χωρίς τα μεταρρυθμιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ως εκ τούτου δεν προτίθεται να συνεχίσει να «ρίχνει» χρήματα στο πρόβλημα, κάτι που απαγορεύεται ρητά και στο καταστατικό του, εάν δεν υπάρξει μια βιώσιμη λύση για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από όλα όσα αποφασιστούν για το ελληνικό χρέος - το πιθανότερο στο Eurogroup του Ιουνίου- αυτό θα αποκτήσει ακόμη πιο χαμηλό μεσοσταθμικό επιτόκιο και πολύ μεγάλη μέση διάρκεια, με αποτέλεσμα η χώρα να μην έχει χρηματοδοτικό ρίσκο και να μπορεί να δοκιμάσει – επιτυχώς – την επιστροφή της στις αγορές. Να σημειωθεί πως τα μέτρα που θα αποφασιστούν για το χρέος θα εφαρμοστούν το καλοκαίρι του 2018, όταν θα πλησιάζει και το τέλος του τρίτου Μνημονίου και όχι άμεσα, κάτι που περιλαμβάνεται στην τιμολόγηση που ήδη κάνουν οι επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ