ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί την εκτίμηση του για την ύφεση του 2015

Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί την εκτίμηση του για την ύφεση του 2015
ΙΟΒΕ συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της "Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία" EUROKINISSI

Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας εκτιμά ότι θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του, λόγω της καλύτερης απόδοσης της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους με την ενίσχυση των τουριστικών εσόδων. 

Στην τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% - 2% αυτή τη χρονιά. Στην έκθεση του Ιουλίου η εκτίμηση του Ινστιτούτου ήταν στο 2% - 2,5%.

Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών με τους δανειστές, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 85 δις ευρώ.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο, τα νέα μέτρα λιτότητας και η βουτιά της επενδυτικής εμπιστοσύνης αναμενόταν να πλήξουν περαιτέρω την απόδοση της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωστόσο τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομική ανάπτυξη κατά 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς πιο πάνω από τις εκτιμήσεις, θα συγκρατήσει την ύφεση στο σύνολο του έτους.

Επιπλέον το Ινστιτούτο υποστηρίζει υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει συνεπής στο πρόγραμμα διάσωσης και ξεκαθαρίσει το τοπίο στο διαμελισμένο τραπεζικό σύστημα

Οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος περίπου στο 2,3% αυτή τη χρονιά και στο 1,3% το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ