ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ραβασάκι» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο - Οι φορολογικές αδικίες με παραδείγματα

«Ραβασάκι» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο - Οι φορολογικές αδικίες με παραδείγματα

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης στέλνει στον Τσακαλώτο τα "καυτά" ραβασάκια της εφορίας προς του Έλληνες, με παραδείγματα που αναδεικνύουν την τεράστια αδικία σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών: "Βγάζει μάτι η αδικία στη φορολογία. Δείτε την όπως έχουν καταγραφεί από λογιστή και διορθώστε την τώρα!", λέει ο βουλευτής στον υπουργό.

Στη διαδικασία να... ενημερώσει τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με φορολογικά παραδείγματα, δια βοήθειας λογιστή, για την αδικία που θα επωμιστούν χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι, μπήκε ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Capture copy

Ως χαοτική περιγράφει την κατάσταση ο Γιώργος Κατσιαντώνης αφού η παράλογη φορολογία προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους θεωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως τέτοιοι (εν τη έννοια του φορολογικού Νόμου...), καθώς στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισόδημα τόσο από αγροτικές δραστηριότητες (που όμως δεν ξεπερνά το 50% και άρα δεν θεωρούνται κατ' επάγγελμα αγρότες), του ωθεί στην κυριολεξία να πάρουν τα βουνά... η άλλες πολιτείες προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν επαγγελματικά.

Στα παραδείγματα του παρουσιάζει το τεράστιο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας το οποίο είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο(!) από αυτό του μισθωτού.... και του συνταξιούχου.

"Επειδή είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις... θα πέσουν έξω οι προβλέψεις για εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, και άρα πάλι θα βγει η οικονομία του Κράτους εκτός τροχιάς προβλέψεων¨" τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να σταματήσει άμεσα την αδικία ως προς τη φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων φορολογουμένων, έτσι ώστε αφενός μεν να μην επιβαρυνθούν άδικα και άνισα ως προς τον αποδιδόμενο φόρο και αφετέρου, να κατορθώσουν, εν τέλει να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και να μπει στη διαδικασία η κυβέρνηση να αναμορφώσει στο άμεσο μέλλον το ισχύον απαράδεκτο και άνισο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας.

forologiki 1

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι, εν μέσω της διαρκούς βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια, καλούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να αποφασίσουν αν θέλουν να υπάρχουν στην επαγγελματική «αρένα» της Χώρας ή να τα «βροντήξουν». Το πρόβλημα, καταρχήν, εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους θεωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ως τέτοιοι (εν τη εννοία του φορολογικού Νόμου...), καθώς στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εισόδημα τόσο από αγροτικές δραστηριότητες (που όμως δεν ξεπερνά το 50% και άρα δε θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες) όσο και από ελευθέριο επάγγελμα. Για τους τελευταίους, λοιπόν, βάσει των ισχυουσών διατάξεων προκύπτουν υπέρμετρα αυξημένοι φόροι, αφού ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 69,2% (από το 13% που ίσχυε μέχρι το φορολογικό έτος 2015, έφτασε στο 22% φέτος, ήτοι για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν τώρα!!!).

3976044

Αν δούμε, ενδεικτικά, ορισμένα παραδείγματα φορολογίας για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή αυτά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων σε λίγες μέρες μόλις πάρουν τα «εκκαθαριστικά ραβασάκια» της Εφορίας, θα διαπιστώσουμε ότι η ανισότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, με ίδιο φορολογητέο εισόδημα, μόνον απογοήτευση δημιουργεί...

Έστω, λοιπόν:

• Ελεύθερος επαγγελματίας(γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, έμπορος, κλπ)

• Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης(με δικαίωμα απαλλαγής φόρου 1900,00€)

• Μισθωτός ή συνταξιούχος (μόνο σύνταξη)

Ας υποθέσουμε ότι όλοι έχουν το ίδιο φορολογητέο εισόδημα των 9.000,00 €

euro 870755 640

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Καθαρό φορολογητέο εισόδημα 9.000,00 €

Φόρος κλίμακας 22% 1.980,00 €

Συν προκαταβολή φόρου 100% 1.980,00 €

ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ 3.960,00 €

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο – ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΗΣ

Καθαρό φορολογητέο εισόδημα 9.000,00 €

Φόρος κλίμακας 22% 1.980,00 €

Μείον μείωση φόρου 1.900,00 €

ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ 80,00 €

Συν προκαταβολή φόρου 100% 80,00 €

ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ 160,00 €

NERO
4097286

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο – ΜΙΣΘΩΤΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ

Καθαρό φορολογητέο εισόδημα 9.000,00 €

Φόρος κλίμακας 22% 1.980,00 €

Μείον μείωση φόρου 1.900,00 €

ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΥ 80,00 €

Έτερο παράδειγμα:

Έστω, επίσης, φορολογούμενος που έχει και αγροτικά εισοδήματα (δηλαδή, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, και άρα τα εισοδήματα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 50% του συνολικού εισοδήματός του), με εισόδημα 20.000 ευρώ, εκ των οποίων το 49% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (δηλαδή 9.800 ευρώ), ενώ τα 10.200 ευρώ αφορούν σε εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα:

αυτός, λοιπόν, ο φορολογούμενος, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 22% για το σύνολο του εισοδήματός του, δηλαδή θα πληρώσει φόρο και για τα αγροτικά εισοδήματα χωρίς να διατηρεί την έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ, οπότε θα κατέβαλε φόρο 256 ευρώ για το αγροτικό εισόδημα και φόρο 2.244 ευρώ για το εισόδημα της ατομικής επιχείρησης, ήτοι συνολικά θα πλήρωνε 2.500 ευρώ, ενώ τώρα θα κληθεί να πληρώσει 4.400 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 100% πάνω από αυτό που, ήδη με δυσκολία, πλήρωνε έως πέρυσι!!!

Τα παραπάνω παραδείγματα αρκούν για να γίνει πλήρως κατανοητό ότι το ισχύον φορολογικό καθεστώς διέπεται από διατάξεις που οδηγούν σε απαράδεκτη και άνιση μεταχείριση των Ελλήνων φορολογουμένων.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη του ότι, αφενός εντός των προσεχών ημερών εκπνέει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας, αφετέρου εάν τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα «πέσουν έξω» οι προβλέψεις για εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, και άρα πάλι θα βγει η οικονομία του Κράτους εκτός τροχιάς προβλέψεων

gr stak

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.- τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να αρθεί άμεσα η αδικία ως προς τη φορολογική μεταχείριση των Ελλήνων φορολογουμένων, έτσι ώστε αφενός μεν να μην επιβαρυνθούν άδικα και άνισα ως προς τον αποδιδόμενο φόρο και αφετέρου, να κατορθώσουν, εν τέλει να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις;

2.- πώς προτίθεστε, σε κάθε περίπτωση, να αναμορφώσετε στο άμεσο μέλλον το ισχύον απαράδεκτο και άνισο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, έτσι ώστε να μην βιώνουν οι πολίτες την, άνευ προηγουμένου, διάκριση και άδικη μεταχείριση σε σχέση με το αυτονόητο, ότι δηλαδή όλοι θα έπρεπε να έχουν έναν κοινό, λογικό και σε συνάρτηση με την ανάγκη για ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής, συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ);

ΔΗΜΟΦΙΛΗ