ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Τι αναφέρει για τις προοπτικές και τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα

Moody’s: Τι αναφέρει για τις προοπτικές και τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα
EPA

Tα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει και οι προοπτικές επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης έχουν αυξηθεί, υποστηρίζει σε έκθεση της η Moody's στην οποία βλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2017 και 2% για το 2018.

Η Moody’s που τον Ιούνιο είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα εκτιμά ακόμη ότι οι πιστωτικοί δείκτες της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, και η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε θετικό έδαφος.

«Η πρόσφατη αναβάθμιση και το θετικό outlook αντανακλούν την εκτίμηση μας ότι οι προοπτικές μιας επιτυχημένης ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί» δήλωσε η Κάθριν Μουεχλομπρόνερ, αντιπρόεδρος της Moody’s. «Η δυνατότητα της κυβέρνησης να ψηφίσει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων καταδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα και μια υποχώρηση των πολιτικών ρίσκων», πρόσθεσε

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης στέκεται και στα αρνητικά και αναφέρει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας παραμένει περιορισμένο από το υψηλό χρέος, τον αδύναμο τραπεζικό τομέα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η Moody’s αναμένει ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από την επόμενη χρονιά, φτάνοντας στο 176% του ΑΕΠ το 2018. Η πορεία του χρέους παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη στην χαμηλότερη ανάπτυξη και στην πιο αδύναμη από την προσδοκώμενη δημοσιονομική επίδοση. Στα θετικά, η Moody’s συγκαταλέγει το ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν υπήρχαν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα σταθερό και ισχυρό αναπτυξιακό μονοπάτι, σε συνδυασμό με μια συνεπή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και μέτρων για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ