ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Χαρδούβελης αποθεώνει την κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές

Ο Χαρδούβελης αποθεώνει την κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την άποψη ότι η έκδοση ομολόγου μετά από τρία χρόνια είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι κατόρθωσε να αντλήσει χρήματα από τις αγορές παρότι το χρέος της θεωρείται μη βιώσιμο, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ακόμη και το ότι κατάφερε η κυβέρνηση Τσίπρα να τραβήξει προσφορές 6,5 δισ. ευρώ είναι καλό, είπε ο κ. Χαρδούβελης στην ιστοσελίδα insider. gr. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει σύγκριση με το 2014 όπου κατατέθηκαν προσφορές 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές –όχι 200 που ήταν σε αυτή την έκδοση.

Το 2014 υπήρχε κατά γενική ομολογία ένα θετικό κλίμα στις αγορές υπέρ της ελληνικής οικονομίας και της επιστροφής της χώρας, αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι όταν εκδώσαμε εμείς το ομόλογο το 2014 (σ.σ. επί κυβέρνησης Σαμαρά), το ελληνικό χρέος είχε τη «σφραγίδα» της βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που δεν ισχύει σήμερα», επισημαίνει ο κ. Χαρδούβελης.

Όπως εξηγεί, οι όροι δανεισμού αυτής της έκδοσης είναι χειρότεροι από το 2014, αφού το Δημόσιο δανείστηκε μεν με μικρότερη απόλυτη απόδοση, αλλά μέσα στην τριετία που μεσολάβησε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει δραστικά. Το 2014 το spread ήταν στο 436 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 479 μονάδες βάσης. «Για να δανειστούμε με το ίδιο κόστος θα έπρεπε το ομόλογο Τσίπρα να έχει απόδοση 4,25%, όχι 4,65% -άρα είναι ακριβότερο από το ομόλογο Σαμαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί το risk premium της Ελλάδας είναι σήμερα μεγαλύτερο», εξηγεί.

Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά ότι ήταν θετικό που επέλεξε τώρα να βγει στις αγορές η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων εταίρων –και βασικά της ΕΚΤ. «Δεν βγαίνει χαμένη η χώρα, είναι καλό να ξέρει πώς τη βλέπουν οι αγορές, προσωπικά δεν το θεωρώ κακό», σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ