ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικές εισφορές σε χιλιάδες δικηγόρους από τον Οκτώβριο

Αναδρομικές εισφορές σε χιλιάδες δικηγόρους από τον Οκτώβριο
EUROKINISSI

Αναδρομικά τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ θα κληθούν να καταβάλουν από τον Οκτώβριο 250.000 επαγγελματίες. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνει και η εφαρμοστική εγκύκλιος, την οποία εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Οι εισφορές αυτές, συνολικά 11% (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ), ισχύουν από 1/1/2017, αλλά δεν είχαν έλθει σχετικά ειδοποιητήρια λόγω τεχνικών δυσκολιών του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Ετσι, θα αρχίσουν να καταβάλλονται πιθανότατα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με άλλα λόγια, οι εισφορές επικουρικού και εφάπαξ θα περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια που θα λάβουν 250.000 (επί συνόλου 700.000 -750.000 ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ στον ΕΦΚΑ) επαγγελματίες τον επόμενο μήνα, τα οποία θα αφορούν τις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών (προπαντός οι δικηγόροι) θα καταβάλει τον Οκτώβριο ταυτόχρονα εισφορές κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ.

Σε αυτή την περίπτωση, οι εν λόγω επαγγελματίες θα κληθούν να αρχίσουν να καταβάλλουν και τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για το εννεάμηνο του 2017. Ερώτημα αποτελεί το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα εξοφληθεί αυτή η οφειλή, με πιθανότερη την πραγματοποίηση του σεναρίου των τεσσάρων ισόποσων, χωρίς να αποκλείεται μεγαλύτερο πλήθος δόσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η καταβολή τους. Επίσης δεν αποκλείεται η έναρξη καταβολής τους τον ερχόμενο Νοέμβριο, αντί του Οκτωβρίου.

Χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει σε 4% το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς για το εφάπαξ βοήθημα που θα πρέπει να καταβάλλουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι. Η εισφορά 4% αφορά ασφαλισμένους και μισθωτούς με έναρξη ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, αλλά και αυτοτελώς απασχολουμένους, ασφαλισμένους πριν ή μετά το 1993. Για τους μισθωτούς η εισφορά θα υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, ενώ για τους αυτοτελώς απασχολουμένους θα υπολογίζεται επί του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους είναι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μισθωτοί, με έναρξη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992, «εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΠ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ