ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική η κυβέρνηση στην έναρξη των τραπεζικών stress tests το Φεβρουάριο

Θετική η κυβέρνηση στην έναρξη των τραπεζικών stress tests το Φεβρουάριο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Θετικά υποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση την είδηση ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτίθεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν ταχύτερα και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Ερωτηθείς για το θέμα στο περιθώριο συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε ότι «ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ προκειμένου το δεύτερο να αποσύρει την αξίωσή του για διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR)». Ο ίδιος ανέφερε πως είτε τα τεστ αντοχής γίνουν το Φεβρουάριο είτε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2018, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν άνετα τα stress tests.

Σημειώνεται πως μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε σήμερα το σχεδιασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για ταχύτερη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής και επισήμανε ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό.

Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδας σχεδιάζει να ξεκινήσει τα stress tests των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών της χώρας στα τέλη Φεβρουαρίου με στόχο να έχει καθορίσει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέχρι και τον Ιούνιο, το κατά πόσο θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ή όχι. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να είναι έτοιμα ακόμη και στο πρώτο μισό του Μαΐου.

Η είδηση για τα stress tests έρχεται μετά από την απαίτηση του ΔΝΤ για ένα νέο έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (Asset Quality Review – AQR), αίτημα το οποίο δημιούργησε προβληματισμό σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζας της Ελλάδας και η ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι ένα ΑQR θα προκαλούσε πρόβλημα στις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της Εσθονίας είχε προετοιμάσει σχετικά τις αγορές για τον σχεδιασμό αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ, το μέλος της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και η ΕΚΤ θα δει πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Κερέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ