ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΔΜΗΕ: Θετικό σήμα προς τη διεθνή αγορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

ΑΔΜΗΕ: Θετικό σήμα προς τη διεθνή αγορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕΙωάννης Μάργαρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του την Κυριακή για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι συνιστά θετικό σήμα προς την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, ενώ ακολουθεί και η διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική που θα οδηγήσει σε τερματισμό της παραγωγής ρεύματος από τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες του νησιού.

Ο κ. Μάργαρης σημειώνει ότι για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή των καλωδίων και του εξοπλισμού για την διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική.

«Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός του 2023, γεγονός που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως», τόνισε ο κ. Μάργαρης.

Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2x200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη.

Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες.

Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Καινοτομίες και οφέλη του έργου

Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ, επισημαίνει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ