ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: «Πρόβα» συναίνεσης σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Συνταγματική Αναθεώρηση: «Πρόβα» συναίνεσης σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για πρώτη φορά ενδεχομένως συμφωνούν σε τόσο μεγάλη έκταση κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο Σύνταγμα της χώρας -κάτι που πριν από λίγο καιρό φαινόταν εντελώς αδιανόητο.

Όπως φαίνεται Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ μετά από πολύωρες συζητήσεις και συνεδριάσεις στη βουλή, μετά από διαπραγματεύσεις και «ζυμώσεις» παρασκηνίου ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, αλλά και συνεννοήσεις σε υψηλότατο επίπεδο, κατάφεραν και βρήκαν την «χρυσή» τομή μια έστω στοιχειώδη σύνεση, ώστε αφενός αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη και αφετέρου όλα τα κόμματα να δείξουν πως είναι υπεύθυνα και μπορούν την ύστατη στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, αφού πρώτα θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Για ακόμη μια φορά, αναμένεται να υπάρξει και κόντρα για όλα τα μέτωπα της επικαιρότητας κυρίως προσφυγικό και οικονομικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει υπόψη του κοινοβουλευτικού σώματος τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αιφνιδιάζει με διπλές εκλογές μέσα στον ερχόμενο χρόνο για να «κάψει» την απλή αναλογική.

Κάτι που είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αφού σε όλους τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει κάθε παρόμοιο πιθανό σενάριο.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί στη Βουλή και οι 300 βουλευτές αναμένεται να συναινέσουν καταρχήν σε 9 άρθρα του νέου Συντάγματος τα οποία αναθεωρούνται. Αυτά είναι:

  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (180) πρόταση ΝΔ που φαίνεται ότι συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών
  • Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (151)
  • Ψήφος ομογενών (180)
  • Αυστηροποίηση πλαισίου βουλευτικής ασυλίας (151)
  • Δικαίωμα μειοψηφίας να προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής (151)
  • Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (180)
  • Ποινική ευθύνη υπουργών (151)
  • Εξομοίωση στρατιωτικών/τακτικών δικαστών (151)
  • Εκλογή Ανεξάρτητων Αρχών (151)

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία σημεία.

Και σε αυτά τα καίριας σημασίας σημεία θα φανεί αν όντως εννοούν τη συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.

Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στην ψήφο των ομογενών Ελλήνων που ζούνε εκτός της Ελληνικής επικράτειας και στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Έτσι, λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους οι βουλευτές τα ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν θα προηγηθεί έντονο παρασκήνιο μέχρι τις τελικές ρυθμίσεις γιατί δεν αποκλείεται προκειμένου η κυβέρνηση να αποσπάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης να «κάνει πίσω» σε ορισμένα από τα σημεία που επιζητά.

Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, που μέχρι τώρα ήταν άρτια συνδεδεμένη με την προοπτική της εκάστοτε κυβέρνησης, τώρα αποσυνδέεται και δεν χρειάζεται ούτε να διαλυθεί η Βουλή ούτε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές αν δεν ψηφιστεί με 180 ψήφους το προτεινόμενο πρόσωπο μετά από διαδοχικές ψηφοφορίες.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει πέντε ψηφοφορίες -η τελευταία με σχετική πλειοψηφία- ενώ διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προτείνει, εκλογή από το λαό.

Ωστόσο η πρόταση αυτή βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση.

Δεύτερο σημαντικό άρθρο είναι η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις ανάμεσα στην διακομματική επιτροπή το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος να εκτιμά ότι ο νόμος–τομή θα ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα πράξει και τι θα ψηφίσει. Ίσως κινηθεί ανάμεσα σε «ΠΑΡΩΝ» και σε θετική ψήφο (ΝΑΙ).

Σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών Άρθρο 86 παρ. 3 για την Κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας, ώστε ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν από μέλη της κυβέρνησης να εξισωθεί με ό,τι ισχύει στον ποινικό κώδικα για τους πολίτες.

Η διάταξη είχε λάβει 225 ψήφους και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ