ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σε ειδική συνεδρίαση το Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά

Σύνοδος Κορυφής: Σε ειδική συνεδρίαση το Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά
INTIME NEWS / © European Union

Με ομόφωνη απόφαση που προήλθε κατόπιν εισήγησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες της Ευρώπης των 27 που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε ειδική συνεδρία τον ερχόμενο Σέπτεμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Κυπριακή Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που οφείλει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο κ. Αναστασιάδης, κατά την παρέμβασή του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

«Ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζήτησε, παράλληλα, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές».

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Φιλελεύθερο», σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.

Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως εδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ξεκάθαρες και αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ