ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την παραμικρή επίθεση σε πλοίο μας

Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την παραμικρή επίθεση σε πλοίο μας
Turkish Presidency via AP, Pool

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στον πνεύμα όλων των προηγούμενων ημερών, προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (4μ.μ. τοπική ώρα) στη Βιέννη, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το γνωστό αφήγημα περί ελληνικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση την παραμικρή επίθεση σε πολιτικά πλοία μας. Δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση και το 'Kemal Reic' έδωσε απάντηση. Αν συνεχίσουν, θα λάβουν ακόμη πιο ισχυρή απάντηση», δήλωσε στον ίδιο προκλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis».

Σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δύο φρεγάτες επακούμβησαν η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, να υποστεί ζημιά το τουρκικό πλοίο. Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα το ίδιο επεισόδιο παρουσιάτηκε με καθυστέρηση και αντιστρόφως, ότι δηλαδή η τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε την ελληνική και της προκάλεσε ζημιές.

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν είπε: «Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με την καγκελάριο Μέρκελ, θα υπάρξει νέα συνομιλία μετά τις 23 του μηνός. Μετά από μένα μίλησε με τον Μητσοτάκη, ελπίζω ότι ο Μητσοτάκης θα ακολουθήσει τη γραμμή που όρισε η Μέρκελ».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά την προσευχή της Παρασκευής, διαμήνυσε επίσης πως το Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα συνεχίσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η αλληλεγγύη τόσο της Αιγύπτου όσο και της Ελλάδας προς το Ισραήλ, η στάση τους απέναντι στην Παλαιστίνη δεν είναι κάτι που ‘χωνεύεται’ εύκολα».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε μάλιστα να υιοθετήσει και δημοσίευμα της ισλαμοσυντηρητικής εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο «Έλληνες στρατιώτες έκαναν επιδρομή σε ...”τουρκικό” χωριό στην Ξάνθη».

«Γάζωσαν με όπλα νεκροταφείο των ομογενών μας στη δυτική Θράκη. Εμείς δεν αφήνουμε τους ομογενείς μας μόνους ούτε ζωντανούς ούτε νεκρούς», απείλησε ο Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ