ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά»

Νέες προκλήσεις Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά»
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο ενεργειών.

«Όλοι μας γνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά στο Αιγαίο. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευτεί με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Απλά δεν μπορούν να το κάνουν. Πρόκειται για μία πλήρως παράνομη πρακτική», ανέφερε - μεταξύ άλλων- ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε βίντεο που ανέβηκε στο Twitter.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κάθε είδους αγώνα. Οι δηλώσεις και οι πράξεις ενός Ευρωπαίου συμμάχου (σ.σ. Γαλλία) ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ο οποίος θα έρθει από χιλιόμετρα μακριά για να ενδυναμώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενάντιες στο πνεύμα της συμμαχίας και της αλληλεγγύης» πρόσθεσε.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε:

«Όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οποιαδήποτε δράση ενάντια σε πλοίο μας ή ενάντια στις δραστηριότητες μας εκεί, δεν θα μείνει αναπάντητη».

Προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα και πάλι το Oruc Reis

Προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα φαίνεται πως κινείται και πάλι το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis.

Το πλοίο αφού έφτασε στο βορειοανατολικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία, έστρεψε δυτικά νοτιοδυτικά, χαράσσοντας πορεία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως μετέδωσε ο Alpha.

Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία, θα εισέλθει ξανά, σε λίγες ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής, το Oruc Reis είχε αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το στίγμα του από το marinetraffic.com στις 19:15:

Παράλληλα, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το Oruc Reis.

Φαίνεται πως το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής.

Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά, από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ