ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πομπέο σε Τσαβούσογλου: Να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Twitter

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 21:21

Την ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στην συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το tweet Πομπέο μετά τη συνάντηση αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο υπουργός Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Τσάβουσογλου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει με τη σειρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την τουρκική πλευρά, την είδηση της συνάντησης μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο αναδημοσιεύει την γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην οποία αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και προστίθεται:

«Οι υπουργοί Τσαβούσογλου και Πομπέο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο».

Για μαύρη προπαγάνδα κατηγόρησε την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

«Μετά την ορκωμοσία (σ.σ. του νέου προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας) είχαμε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Πομπέο. Κάναμε μία εκτίμηση για τη Λιβύη. Συζητήσαμε για την ανάπτυξη διαβουλεύσεων στη Λιβύη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εξηγήσαμε τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στον χάρτη, τι συμβαίνει, παρουσιάσαμε την εποικοδομητική μας στάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας:

«Εξηγήσαμε το δίκαιο αγώνα μας, την υφαλοκρηπίδα μας και τα βήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Επειδή η Ελλάδα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Εμείς ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου. Διαπιστώσαμε επίσης ότι γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις».

Τι συζήτησαν Δένδιας - Πομπέο

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά τις επαφές που είχε με τον κ. Πομπέο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση Δένδια-Πομπέο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε τότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είχα λοιπόν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτήν την σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας.

«Ως γνωστόν η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική συμπεριφορά της, επιδιώκοντας έτσι την επιβολή τετελεσμένων», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι στρατιωτικοποιεί την κατάσταση και εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

«Τόνισα στον κ. Πομπέο όπως και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη που ευθύνεται για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ